Începe Laver Cup 2024: Fără Rafa și Nole, Alcaraz și noua generație sunt în centrul atenției

Chiar dacă marii absenți, precum Novak Djokovic și Rafael Nadal, nu vor încânta cu prezența, cei ce au acceptat selecția – în frunte cu Carlos Alcaraz, Alexander Zverev și Taylor Fritz – promit un spectacol pe măsură.

Începută în 2017 la inițiativa legendarului Roger Federer, Cupa Laver și-a propus să fie pentru tenis ceea ce Ryder Cup este pentru golf – un duel între Europa și Restul Lumii, dar care depășește granițele simplei competiții sportive.

Formatul său, care aduce la un loc cele mai mari nume ale circuitului ATP, a asigurat întotdeauna un show spectaculos, iar ediția din acest an, chiar și fără figurile de referință ale ultimilor ani, se anunță la fel de palpitantă.

Absențele marilor legende Djokovic și Nadal reprezintă fără îndoială o dezamăgire pentru fanii tenisului. Spaniolul, care se recuperează după o accidentare ce l-a ținut departe de competiții, și-a anunțat recent retragerea de la ediția din acest an, menționând că nu este într-o „formă optimă” pentru a concura. Pe lângă aceștia, nici Jannik Sinner, liderul clasamentului mondial, nu va participa, ceea ce a stârnit întrebări și speculații în rândul fanilor.

Cu toate acestea, echipa Europei, condusă de legendarul Björn Borg, continuă să impresioneze prin lista sa de jucători de top. Carlos Alcaraz, tânărul fenomen al tenisului mondial și câștigător al patru titluri de Grand Slam, este vedeta incontestabilă a acestei ediții.

La doar 21 de ani, Alcaraz a reușit să-și impună prezența în elita tenisului, iar mulți îl văd ca pe noul lider al generației post-Federer și Nadal.

Alături de el, Alexander Zverev, cel mai bun jucător german și favorit local, își dorește cu siguranță să facă o figură frumoasă în fața propriilor suporteri. Pe lista echipei Europei îi regăsim și pe rusul Daniil Medvedev, un alt nume de prim rang în circuit, precum și pe grecul Stefanos Tsitsipas și norvegianul Casper Ruud, ambii în top 15 mondial. Cu o astfel de echipă, Europa își propune să își recucerească trofeul, după ce anul trecut a pierdut în fața Restului Lumii.

De cealaltă parte, Team World, antrenată de legendarul John McEnroe, mizează pe o echipă de tineri jucători plini de energie și ambiție. Liderul echipei este Taylor Fritz, actualul număr 5 mondial și recent vicecampion la US Open, care reprezintă una dintre marile speranțe ale tenisului american.

Alături de el, Frances Tiafoe și Ben Shelton, două staruri în ascensiune, simbolizează o veritabilă renaștere a tenisului în Statele Unite, o țară care a cunoscut o perioadă de tranziție după retragerea marilor campioni din anii 2000.

Chiar dacă echipa mondială a pierdut câțiva jucători de top, precum Tommy Paul și Alex de Minaur, noile completări ale echipei – Francisco Cerundolo și Thanasi Kokkinakis – sunt gata să își aducă aportul pentru a continua seria victorioasă din 2022. Înlocuitorii lor sunt pregătiți să facă față presiunii și să demonstreze că sunt demni de acest nivel.

Vineri, 20 septembrie, meciurile vor începe cu un duel între norvegianul Casper Ruud și argentinianul Francisco Cerundolo. Ruud, chiar dacă nu se află la cel mai bun moment al carierei sale, rămâne un adversar redutabil, în timp ce Cerundolo vine cu un avânt proaspăt, după performanțele recente din Cupa Davis.

Un alt meci de interes va fi confruntarea dintre Stefanos Tsitsipas și Thanasi Kokkinakis, care promite să fie o bătălie intensă, mai ales că grecul se află în căutarea revenirii sale la vârful formei. După-amiaza și seara vor aduce, însă, cele mai așteptate momente ale zilei, cu meciuri de dublu care vor include nume grele. În centrul atenției se află perechea formată din Alcaraz și Zverev, care vor înfrunta duo-ul american Fritz și Shelton.

Europa a dominat primele patru ediții ale Cupei Laver, însă ultimele două victorii ale Team World au dovedit că echilibrul de forțe s-a schimbat. Cu scorul general de 4-2 în favoarea Europei, ambele echipe sunt motivate să aducă acasă trofeul. Team World, sub conducerea lui McEnroe, dorește să-și consolideze poziția și să obțină a treia victorie consecutivă, în timp ce echipa Europei, coordonată de calmul și precizia lui Borg, este hotărâtă să răzbune înfrângerile recente.

VIDEO Donald Trump, cuprins de febra alegerilor, susține că evreii vor fi parțial de vină dacă va pierde: ‘Israelul va înceta să existe în doi ani’

Baschet feminin: Nou record de asistenţă în Liga profesionistă nord-americană (WNBA)