India: Luptătoarea Vinesh Phogat, descalificată din finala 50 kg la JO deoarece cântărea cu 100 de grame mai mult decât greutatea admisă, intră în politică

Starul olimpic indian la lupte libere Vinesh Phogat a fost descalificată de la Jocurile Olimpice de la Paris, dar este hotărâtă să continue să lupte împotriva hărţuirii sexuale a femeilor şi intră în politică, ea urmând să participe la alegerile de stat de sâmbătă, relatează Reuters.

Phogat s-a retras din activitate, după ce a fost descalificată înainte de finala feminină de 50 kg stil liber pentru că a depăşit greutatea cu 100 de grame.

Ea îşi petrece acum zilele făcând campanie în statul natal Haryana pentru principalul partid de opoziţie, Congresul, primind binecuvântări de la bătrânii partidului şi construind pe impulsul pe care ea şi alte luptătoare l-au creat anul trecut protestând la adresa unui politician acuzat de hărţuirea sexuală a sportivelor

„Sunt aici pentru a aduce schimbări în toate sectoarele şi pentru a avea grijă de toată lumea în mod egal, în special de femeile din circumscripţia mea”, a declarat Phogat, în vârstă de 30 de ani, înainte de una dintre campaniile sale din uşă în uşă.

„Este esenţial ca lupta pe care am început-o împotriva hărţuirii sexuale în urmă cu doi ani să aibă un final frumos şi satisfăcător. Hărţuirea are loc în toate sectoarele, unele cazuri ies la iveală publică, altele nu”, a precizat ea.

Phogat şi alte luptătoare, inclusiv Sakshi Malik, medaliată olimpică cu bronz, au fost în centrul unui protest care a durat luni de zile şi care a cerut acţiuni penale împotriva şefului de atunci al Federaţiei de Lupte din India, Brij Bhushan Sharan Singh..

Un tribunal din Delhi l-a acuzat anul acesta pe Singh, fost deputat din partidul premierului Narendra Modi, de hărţuire sexuală şi intimidare penală. Acesta a negat faptele..

Phogat este o celebritate în circumscripţia Julana din Haryana, iar familia ei de luptători a fost subiectul superproducţiei Bollywood „Dangal”.

Ea şi-a amintit cât de goală s-a simţit după descalificarea sa de la Jocurile Olimpice, dar a spus că sprijinul comunităţii sale a ajutat-o să-şi găsească un nou scop în politică.

„Obişnuiam să stau acasă toată ziua. Dar sute de oameni m-au vizitat în fiecare zi, mi-au cerut să nu abandonez spiritul de luptător”, a spus ea. Noua carieră a lui Phogat va fi plină de provocări. Congresul a câştigat circumscripţia Julana doar de patru ori din 1967, deşi sondajele de opinie prezic că Partidul Bharatiya Janata al lui Modi ar putea pierde alegerile din Haryana de data aceasta. Rezultatele vor fi anunţate la 4 octombrie.

Mai mulţi alegători – mulţi dintre ei femei – au prezis o victorie zdrobitoare pentru Phogat.

„Dacă femeile nu susţin femeile, cine să o facă?”, a spus o tânără care va vota pentru prima oară.

Filmul „Nope”, cu Daniel Kaluuya şi Keke Palmer, serialul „The Franchise”, „Salem’s Lot”, adaptare după Stephen King, difuzate de Max în octombrie

Constanţa: Circa 50 de reclamaţii referitor la inundaţii primite de RAJA de la cetăţeni în urma ploii torenţiale