Industria prelucrătoare din China explodează: S-a atins cel mai înalt nivel din ultimul an

Această evoluție ar trebui să le ofere oficialilor încrederea că sprijinul fiscal recent susține economia de 18 trilioane de dolari, care beneficiază și de comenzile plasate anticipat de cumpărătorii străini, în așteptarea unor noi restricții comerciale impuse de SUA.

Totuși, această ușurare este de așteptat să fie de scurtă durată, întrucât președintele american Donald Trump urmează să anunțe miercuri noi tarife „reciproce” pentru a aborda dezechilibrele comerciale percepute, adăugând posibil alte taxe pe mărfurile chinezești.

Trump a impus deja un tarif cumulat de 20% asupra tuturor importurilor chinezești de când a revenit la Casa Albă în ianuarie, acuzând Beijingul că nu face suficiente eforturi pentru a opri fluxul de substanțe chimice utilizate pentru fabricarea drogului letal fentanil către SUA.

Indicele oficial al managerilor de achiziții (PMI) a urcat la 50,5 în martie, de la 50,2 în luna precedentă, potrivit Biroului Național de Statistică (NBS), cea mai mare valoare înregistrată din martie 2024 și în conformitate cu prognozele analiștilor dintr-un sondaj Reuters.

Indicele PMI pentru sectorul non-manufacturier, care include serviciile și construcțiile, a accelerat la 50,8, de la 50,4.

„PMI-urile oficiale sugerează că cheltuielile pentru infrastructură sunt din nou în creștere și că exporturile au rămas până acum rezistente în fața tarifelor SUA”, a declarat Julian Evans-Pritchard, șeful departamentului de economie chineză la Capital Economics.

„Dar sondajele sunt încă în concordanță cu o creștere mai lentă a PIB-ului în primul trimestru, pe fondul slăbiciunii sectorului serviciilor”, a adăugat el.

China a menținut obiectivul său economic pentru acest an la „aproximativ 5%”, în ciuda amenințărilor lui Trump cu tarife noi, care ar putea pune capăt unei redresări bazate în mare parte pe exporturi, aflată în curs de desfășurare din finalul pandemiei COVID-19, la sfârșitul lui 2022.

Guvernul a promis mai mult sprijin fiscal, o creștere a emisiunii de datorie, o relaxare monetară suplimentară și a pus un accent mai mare pe stimularea cererii interne pentru a amortiza impactul războiului comercial.

Indicând o cerere internă îmbunătățită, subindicele pentru comenzi noi a crescut la 51,8 în martie, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, în timp ce declinul comenzilor pentru exporturi s-a temperat, ratând la limită pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

PMI-urile întreprinderilor mici și mijlocii s-au îmbunătățit luna trecută, a declarat Zhao Qinghe, statistician senior la NBS, dar companiile mari au raportat o lună mai dificilă decât februarie.

„Este bine, dar nu suficient de bine. Sunt destul de îngrijorat de prețurile de producție, care au scăzut în ciuda creșterii comenzilor noi. Este ceva mai slab decât ne așteptam, iar sectorul imobiliar continuă să acționeze ca o frână”, a spus Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit.

Economia Chinei a avut un început de an dificil, cu o îmbunătățire timidă a vânzărilor cu amănuntul contracarată de presiuni deflaționiste persistente și de o creștere a șomajului.

Încercând să liniștească îngrijorările companiilor străine în legătură cu economia Chinei, în contextul amenințărilor tarifare ale lui Trump, președintele chinez Xi Jinping a reunit săptămâna trecută un grup de directori generali ai unor multinaționale și i-a îndemnat să protejeze industria globală și lanțurile de aprovizionare.

Beijingul își intensifică, de asemenea, programul de tip „cash for clunkers” pentru schimbarea bunurilor de consum, cu scopul de a încuraja gospodăriile să cheltuiască mai mult.

Analiștii chestionați de Reuters estimează că PMI-ul Caixin din sectorul privat va fi crescut la 51,1. Datele urmează să fie publicate pe 1 aprilie.

Dezastrul total pentru Marine le Penn: Condamnată la patru ani de închisoare, are de plătit și 100.000 de euro amendă

Oprea: România are oportunitatea de a fi cel mai bun hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei