Inflaţia preţurilor de consum din China s-a redus în mod neaşteptat

Ministrul de Finanţe, Lan Foan, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că vor exista mai multe ”măsuri contraciclice” în acest an, dar oficialii nu au furnizat detalii cu privire la dimensiunea sau momentul pregătirii stimulentelor fiscale, despre care investitorii speră că vor atenua presiunile deflaţioniste din a doua mare economie din lume.

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut luna trecută cu 0,4% faţă de aceaşi perioadă a anului precedent, cel mai lent din ultimele trei luni, faţă de o creştere de 0,6% în august, au arătat duminică datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), care sunt sub o creştere de 0,6% prognoză într-un sondaj Reuters în rândul economiştilor.

Indicele preţurilor de producţie (IPP) a scăzut în septembrie în cel mai rapid ritm din ultimele şase luni, cu 2,8% faţă de intervalul simular al anului trecut, faţă de o scădere de 1,8% luna anterioară şi o scădere estimată de 2,5%.

China se confruntă cu presiuni deflaţioniste persistente din cauza cererii interne slabe. Schimbarea poziţiei politicii fiscale, aşa cum a indicat conferinţa de presă de sâmbătă, ar ajuta la rezolvarea acestor probleme”, a declarat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management.

Autorităţile chineze şi-au intensificat eforturile în ultimele săptămâni pentru a stimula cererea şi pentru a ajuta la îndeplinirea ţintei de creştere economică de aproximativ 5,0% pentru acest an, deşi unii analişti spun că măsurile ar putea oferi doar o uşurare temporară, fiind necesare măsuri mai puternice în curând sau slăbiciunea s-ar putea extinde în anul viitor.

Banca centrală a anunţat la sfârşitul lunii septembrie cele mai agresive măsuri de sprijin monetar de la pandemia de COVID-19, inclusiv numeroşi paşi pentru a ajuta la scoaterea sectorului imobiliar dintr-o scădere severă, de mai mulţi ani, inclusiv reduceri ale dobânzilor ipotecare.

Analiştii şi investitorii speră acum că o reuniune a parlamentului Chinei, aşteptată în săptămânile următoare, va dezvălui propuneri mai specifice.

Peste 41.000 de români își serbează onomastica de sărbătoarea Sfintei Parascheva

Ajutor nesperat pentru cultivatorii de roșii din România. Ministrul Agriculturii anunță sume generoase de anul viitor