Înnobilat cu titlul de ‘Sir’ de Regina Marii Britanii, acum decorat cu ‘Steaua României’ de Bolojan: George Iacobescu, românul care a schimbat fața Londrei

Sir George Iacobescu, singurul român înnobilat de Coroana britanică, arhitectul Cartierului Financiar din Londra, a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer. Distincția vine ca o recunoaștere oficială a contribuției sale remarcabile la promovarea României și la consolidarea relațiilor româno-britanice.

Născut în România comunistă și emigrat în Canada la 30 de ani, Iacobescu a ajuns să construiască nu doar zgârie-nori, ci un simbol global al modernității: Canary Wharf. Considerat astăzi cel mai de succes român din diaspora, Iacobescu a fost decorat în Marea Britanie cu titlul de „Sir” pentru servicii în domeniul caritabil și financiar. În prezent, la 79 de ani, conduce în continuare proiecte de amploare, fiind o voce respectată în marile decizii urbanistice ale Londrei.

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat miercuri, decretul de decorare a lui Sir George Iacobescu.

”Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru serviciile excepţionale aduse statului român, prin promovarea constantă a României şi sprijinirea dezvoltării relaţiilor româno-britanice, precum şi pentru sprijinul acordat artiştilor, cercetătorilor şi studenţilor români din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Preşedintele Ilie Bolojan a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer lui Sir George Iacobescu, inginer constructor, antreprenor, preşedinte onorific al companiei de investiţii imobiliare Canary Wharf şi membru în Consiliile Colegiului Regal de Muzică, Orchestrei Filarmonice Oxford, British Museum, în board-ul spitalului londonez Chelsea and Westminster şi al Societăţii Regale Britanice a Sculptorilor”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

În urmă cu un an, Financial Times i-a dedicat un articol lui Sir George Iacobescu

”Din fostele docuri dezolante pe care le-a vizitat pentru prima dată în 1987, Iacobescu a creat un cartier strălucitor cu zeci de zgârie-nori, mare parte construiţi pe apă. Puţinie persoane, de la Christopher Wren în secolul al XVII-lea sau John Nash la începutul secolului al XIX-lea, au lăsat o amprentă atât de personală pe harta Londrei, nota Financial Times.

Iacobescu a mărturisit în acelaşi articol că în tinereţe, în România, asculta muzică occidentală la Radio Europa Liberă. „Cu toţii am crescut cu trupul în România, dar cu mintea în lumea occidentală”, a declarat el.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Călin Georgescu ‘și-l asumă public’ pe George Simion: ‘Sunt pregătit să îl ajut pe protejatul meu mai tânăr’

Bulgaria, pe locul doi în UE la numărul de ore lucrate pe săptămână. România, aproape de podium