Inovație în sănătate: Primul PET-CT din vestul României, activ la Timișoara

Aparatul face posibilă identificarea zonelor metabolice cu activitate, atât în zona formaţiunii tumorale, cât şi în restul corpului unde pot exista metastaze.

„PET-CT-ul ne permite să diagnosticăm, în cazul neoplaziilor, leziunile care sunt biologic active, acele leziuni care sunt în curs de dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul rezultatelor furnizate de investigaţia imagistică de tip PET-CT putem să luăm în Tumor Board cea mai bună decizie medicală pentru pacientul oncologic, vorbim de chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicală sau o combinaţie între ele. Investigaţia, însă, se foloseşte şi în diagnosticarea anumitor granulomatoze pulmonare şi ne permite chiar să vedem anumite leziuni ischemice pe cord, cum ar fi infarctul miocardic”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara, pneumologul Cristian Oancea, citat joi într-un comunicat transmis de unitatea medicală.

Spre deosebire de alte investigaţii imagistice, PET-CT-ul nu doar identifică tumori, ci face şi o diferenţa între ţesuturile sănătoase şi cele maligne, ceea ce este esenţial în diagnosticul precoce şi monitorizarea evoluţiei bolilor oncologice. În acelaşi timp, permite identificarea tipului de boală oncologică, de multe ori chiar înainte ca modificările structurale să se producă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

COSR, reacție în scandalul cu primele după JO de la Paris: Sumele vehiculate pentru premierea sportivilor au caracter preliminar şi rol de estimare

ALERTĂ Serviciile secrete moldovenești: Sute de persoane s-au antrenat în Rusia, Serbia și Bosnia pentru violențe la alegerile prezidențiale