Bursă. Inox Măgurele vrea să intre în concordat preventiv până reuşeşte să vândă din active şi să returneze banii obligatarilor, anunță Ziarul Financiar preluat de mediafax.
Inox SA Măgurele (simbol bursier INOX), producător local de accesorii şi produse din inox cu acţiuni şi obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat joi că a depus la Tribunalul Ilfov o cerere de deschidere a procedurii de concordat preventiv pe fondul neplăţii cuponului obligaţiunilor, măsură menită de ajute companiile aflate în dificultate pentru a nu intra în insolvenţă.
„Întrucât vânzarea de active aprobată prin AGEA din 18.11.2024, vânzare care ar fi permis plata cuponului de dobândă nr 12 şi a rambursării principalului obligaţiunilor emise sub simbolul INOX24E, nu s-a realizat încă, prin hotărârea CA din data de 13.12.2024 s-a hotărât depunerea cererii de deschidere a procedurii de concordat preventiv la Tribunalul Ilfov care face obiectul dosarului nr. 3382/93/2024 şi care are un prim termen în data de 19.12.2024 la dosarul depus de catre INOX SA. În momentul finalizării vânzării de active ale INOX SA, acest lucru se va comunica printr-un nou raport curent”, notează compania.
ZF a scris în prima parte a lunii noiembrie că Inox Măgurele a amânat plata cuponului 12 şi rambursarea principalului obligaţiunilor emise sub simbolul INOX24X, în data de 20 decembrie 2024, „cu continuarea aplicării dobânzii pe perioada referenţiată”. Reprezentanţii grupului au scris că „plata se va face din sumele încasate în urma vânzării de active, vânzare care face obiectul aprobării AGEA din 18/19.11.2024”.
În valoare de 1 mil. euro, obligaţiunile au fost listate de companie pe 18 februarie 2022, fondurile atrase fiind folosite pentru achiziţia de noi echipamente şi reabilitarea facilităţilor existente, implicit dezvoltarea celui mai nou domeniu de activitate al societăţii de la acea vreme, producţia de dispozitive medicale: măşti chirurgicale şi material filtrant.
Inox Măgurele a vândut în cadrul unui plasament privat derulat în septembrie 2021 către 38 de investitori un număr de 10.000 de obligaţiuni corporative neconvertibile şi negarantate. Bondurile au o valoare nominală de 100 euro, cu scadenţa la 8 septembrie 2024 şi o rată a cuponului de 8% pe an, cu plată trimestrială.
Compania a încheiat primele nouă luni din 2024 cu o pierdere netă de 2,9 mil. lei, de la un profit net de numai 9.000 de lei în aceeaşi perioadă a anului anterior, la afaceri de 1,8 mil. lei, cu 14,1% mai mari.
Evaluată de investitori la 6,1 mil. lei, Inox SA este deţinută în proporţii egale de 31,44% de Alguns EOOD din Bulgaria şi de Ginerva Enterprises din Cipru. Acţiunile înregistrează o scădere de 55,6% de la începutul anului, arată datele BVB.
Procedura concordatului preventiv reprezintă un instrument juridic prin care este descurajată intrarea în insolvenţă a debitorului. Este o alternativă a creditorilor care îşi recuperează creanţele într-un cadru ordonat de măsuri destinate acoperirii creantelor acestora.
Prin intermediul procedurii de concordat preventiv, firmele afectate de criză pot cere creditorilor şansa de a se redresa, evitând astfel procedura reorganizării judiciare, greoaie şi anevoioasă şi care de cele mai multe ori eşuează sau nu duce la rezultatul scontat.
Concordatul preventiv este avantajos pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment.
În plus, debitorul poate cere judecătorului sindic suspendarea provizorie a executărilor silite urmând ca acestea să se suspende de drept din momentul comunicării hotărârii de constatare a concordatului către creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobânzilor, penalităţilor şi a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.