Inspectorul şef adjunct al ITM Sibiu cercetat de DNA pentru că ar fi anunţat firme despre controalele care urmau să se desfăşoare, trimis în judecată/ Un alt inspector, deferit justiţiei pentru abuz în serviciu

Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu Lucian Radu, cercetat de DNA pentru că ar fi anunţat firme despre controalele pe care urmau să le desfăşoare subordonaţii săi, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni. Totodată, el este acuzat că îi prevenea pe reprezentanţii firmelor inclusiv prin soţia sa, care avea contracte de consultanţă cu aceştia. De altfel firma de consultanţă ar fi fost controlată, de fapt, tot de Lucian Radu. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată un alt inspector de la ITM Sibiu, pentru abuz în serviciu.

Procurorii Direcţiei Naţionale  Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Lucian Radu, inspector şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (4 infracţiuni, din care una în formă continuată), divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (4 infracţiuni, din care una în formă continuată), instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea unor operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană,

Potrivit DNA, în acelaşi dosar a fost trimisă în judecată, în libertate, şi inculpata Ecaterina Dumitru, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Departamentul Relaţii de Muncă, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

”În perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian în calitatea menţionată anterior, ar fi dezvăluit directorilor unor societăţi comerciale şi şefilor unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfăşoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi de a dispune măsuri împotriva acestora. În unele dintre situaţii, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunţat pe reprezentanţii societăţilor comerciale prin intermediul soţiei sale care, prin firma pe care o deţinea, avea încheiate cu aceştia contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale societăţilor dar şi consolidarea relaţiilor comerciale dintre aceste societăţi şi firma deţinută de soţia sa, pe care inculpatul o controla în fapt”, susţin procurorii anticorupţie.

În cazul instituţiilor publice, Lucian Radu ar fi urmărit prin aceste demersuri încheierea unor contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (S.S.M.) pentru societatea comercială controlată de el în fapt.

În 5 iunie, Lucian Radu ar fi intervenit pe lângă inculpata Ecaterina Dumitru, inspector ITM Sibiu, impunându-i acesteia să întrerupă controlul pe care îl făcea la o societate comercială cu care soţia sa se afla în relaţii contractuale şi să nu aplice o sancţiune contravenţională respectivei societăţi, pentru a nu periclita contractul de prestări servicii dintre cele două firme.

De asemenea, în perioada 2023-2024, inculpatul Lucian Radu ar fi desfăşurat permanent activităţi de administrare în fapt a societăţii comerciale deţinute de soţia sa, societate care are ca obiect de activitate prestări servicii în domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă (S.S.M.) şi Prevenirea şi Stingerea Incendiilor (P.S.I.), scopul desfăşurării acestor activităţi fiind acela de a obţine un folos material necuvenit în mod direct pentru societate, iar în mod indirect pentru sine, respectiv încheierea unor noi contracte de prestări servicii în domeniul S.S.M. şi astfel o extindere a portofoliului de clienţi, precum şi sumele de bani obţinute ca urmare a contractelor.

Astfel, el ar fi desfăşurat în cadrul societăţii activităţi de consultanţă în domeniul S.S.M. în relaţia cu mai multe societăţi comerciale, ar fi negociat încheierea contractelor de prestări servicii şi stabilirea preţului acestor contracte, ar fi reprezentat societatea cu ocazia controlului efectuat de I.T.M. Sibiu în  3 iunie 2024 şi în relaţia cu A.N.A.F., activităţi ce reprezintă operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia ocupată, respectiv aceea de inspector şef adjunct al I.T.M. Sibiu, arată DNA.

Potrivit sursei citate, faţă de inculpaţii R.C.D. (soţia inculpatului Radu Lucian) şi B.C., procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă.

Sorin Grindeanu, despre decizia aşteptată la CCR: Nu noi am făcut contestaţii, candidatul nostru nu doreşte să câştige la masa verde alegerile, asta ar însemna o forţare a democraţiei.

Arabia Saudită deschide o parte a reţelei metroului din Riad, cu un sistem de metrou în întregime automatizat, fără conductor