Aceasta este un pas înainte în direcția creării de sisteme automate capabile să prevadă aroma complexă de whisky doar din compoziția sa moleculară. În prezent, experții folosesc paneluri pentru a evalua miresmele specifice, precum note lemnoase, fumurii, untuoase sau caramelizate, pentru a se asigura că acestea nu variază semnificativ între serii ale aceluiași produs.
„Frumusețea acestei inteligențe artificiale este că este foarte consistentă. Avem această subiectivitate încă prezentă în experții antrenați. Nu înlocuim nasul uman cu acesta, dar sprijinim foarte mult prin eficiență și consistență”, a spus Andreas Grasskamp, de la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie de Proces și Ambalare din Freising, Germania.
Identificarea aromei unui whisky nu este o sarcină simplă. Cele mai puternice note din băutură sunt un amestec complex de chimicale care interacționează în nas și chiar se maschează unele pe altele pentru a crea o impresie aromatică specifică. Interacțiunile fac extrem de dificilă prezicerea mirosului unui whisky doar din semnătura sa chimică.
Pentru acest studiu, cercetătorii au obținut compoziția chimică a 16 whisky-uri din SUA și Scoția, inclusiv Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Laphroaig și Talisker, și detalii despre aromele lor de la un panel de 11 experți. Aceste informații au fost folosite pentru a antrena algoritmi AI să prezică cele cinci arome principale și originea băuturilor din constituenții lor moleculari.
Un algoritm a avut o precizie mai mare de 90% în distingerea băuturilor din SUA de cele din Scoția, deși performanța ar putea scădea când se confruntă cu băuturi neantrenate.
Compușii mentol și citronellol au ajutat la identificarea whisky-urilor din SUA, care au adesea o notă caramelizată. Methyl decanoate a fost important pentru identificarea Scotch-ului, care adesea are o aromă fumurie sau medicinală.
Cercetătorii văd aplicații și în alte domenii, de la detectarea produselor contrafăcute prin discrepanțele în mirosul lor, până la găsirea celor mai bune moduri de a amesteca plastic reciclat vechi, care pot dezvolta mirosuri neplăcute, în produse noi fără a se simți mirosul.
Dr. William Peveler, lector senior în chimie la Universitatea din Glasgow, a spus că abordarea ar putea oferi mai multă „stabilitate” decât un panel de degustători umani.
„Notele de aromă ale unei mărci de whisky ar putea fi verificate rapid din serie în serie sau blend în blend pe baza semnăturii chimice singure, pentru a încerca să asigure un stil constant de casă”, a spus el.
Studiul a implicat doar un număr mic de whisky-uri și nu este clar cum ar performa AI atunci când se confruntă cu mai multe, a adăugat el, și cum s-ar descurca cu notele de aromă dezvoltate odată cu vârsta în butoi.