Potrivit procurorilor, Laura Vicol ar fi manifestat un profund dispreț față de clienții păgubiți ai grupului Nordis, cheltuind rapid sumele obținute din activitățile frauduloase.
„Inculpata, ca și liderii grupării, nu manifestă decât dispreț față de clienții păgubiți, în condițiile în care, conștientă fiind de proveniența infracțională a sumelor dobândite, le epuizează rapid prin cheltuieli opulente și extravagante într-un interval de timp foarte scurt”, arată sursele judiciare.
Procurorii mai susțin că fosta deputată și soțul său au încercat în mod activ să se delimiteze de activitatea grupului infracțional, folosindu-se de poziția sa publică pentru a acredita ideea unei campanii de denigrare îndreptate împotriva lor.
Potrivit anchetatorilor, în noaptea de dinaintea perchezițiilor, Laura Vicol și-ar fi dezactivat telefonul mobil și a doua zi ar fi prezentat un alt dispozitiv anchetatorilor, încercând astfel să ascundă eventuale probe incriminatoare.
„Inculpata a ascuns bunuri care puteau constitui mijloace de probă, respectiv terminalul mobil pe care l-a utilizat până în data de 2 februarie 2025, aproximativ ora 23.00. Acesta a fost dezactivat, iar la percheziția din 3 februarie a prezentat un alt telefon mobil.”
Ancheta DIICOT arată că Laura Vicol a efectuat în aceeași zi mai multe tranzacții în valoare de sute de mii de lei către magazine de lux, utilizând banii proveniți de la Nordis.
„În data de 6 ianuarie 2021, Vicol-Ciorbă Laura Cătălina încasează suma totală de 210.000 lei de la Ivan Maria, printr-un număr de 5 operațiuni, fără explicații suplimentare. În aceeași zi, aceasta a efectuat plăți către: Cartier Monaco – 98.310,31 lei, Gucci Doha – 4.041,25 lei, Louis Vuitton Monaco – 1.073,96 lei, Hermes Monaco – 86.956,6 lei, Loro Piana Monaco – 14.666,72 lei.”
Anchetatorii subliniază că faptele Laurei Vicol sunt cu atât mai grave cu cât aceasta a ocupat funcții importante în Parlamentul României, inclusiv cea de președinte al Comisiei Juridice.
„Faptele reținute în sarcina inculpatei sunt cu atât mai grave cu cât aceasta a avut o bună perioadă de timp calitatea de deputat și președinte al Comisiei Juridice, având atribuții extrem de importante în procesul administrativ. În loc să își exercite funcția cu responsabilitate, a ales să fie parte a unei organizații criminale specializate în fraude de mare amploare.”
Interceptările efectuate în cadrul anchetei scot la iveală o serie de conversații în care Laura Vicol discută despre ancheta care îi vizează pe ea și pe soțul său.
„Da, păi trebuie să încep să ies să vorbesc că oricum în lunile alea, oricum nu mă credea nimeni și asa şi acuma tot mai îmi iau carne în frigider dar măcar nu-mi mai îmi iau masiv inclusiv pe pagina mea de facebook, a ieşit aia de la aia de insolvență care se ocupă de firma lu bărbată-miu, adică pe noi ne-au nenorocit pe amândoi și pe mine și pe bărbată-miu, ne-au distrus, ne-au făcut praf oricum iese la iveală, idea este că ne-a luat imaginea, demnitatea, ne-a luat reputația, ne-a luat bani și joi am aflat, mi-a zis o amică bună de-a mea care lucrează undeva că să mă pregătese că vor să-I ia pe ăsta din casă, la fel cu scandal cu nu știu ce ca să ne decredebilizeze şi indiferent ce spunem să nu mai fim încrezuți.”
Într-o altă convorbire, aceasta recunoaște că știa că urmează o descindere din partea DIICOT.
„Că ne trezim la 6 dimineața în fiecare dimineață de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să-l ia din casă, asta e cu totul altceva.”
„Vai de capul meu, mă, dar unde dracu s-au dus atâția bani?”, întreabă o angajată Nordis.
„Eh… în șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad, în bijuteriile tuturor!”, răspunde un alt suspect.
Procurorii susțin că banii încasați din Nordis erau transferați în conturile Laurei Vicol și redistribuiți sub forma unor împrumuturi fictive.
„Banii transferați de Ivan Maria în conturile numitei Vicol-Ciorbă Laura Cătălina provin din încasări de la Nordis Management SRL și Const6 Real Estate Management SRL. Ulterior, aceștia au fost transferați în alte conturi sub formă de împrumuturi fictive.”
Interceptările angajaților Nordis dezvăluie o practică prin care apartamentele promise clienților erau revândute, fără ca primii cumpărători să își mai primească banii înapoi.
„Au zis că în 180 de zile semnăm contractul de reziliere, dar apoi n-au mai dat banii înapoi, i-au revândut și au luat mai mulți bani, înțelegi? Și ție nu ți i-au dat!”, explică un angajat Nordis într-o interceptare.
Ancheta scoate la iveală faptul că Laura Vicol și soțul său își închiriau apartamente în Monaco, iar în relația cu băncile susținea că banii din conturile ei proveneau din „ajutor de la socri”.
„De remarcat că inculpata a menționat funcționarilor bancari că o parte a fondurilor constituie ajutor de la socrii săi, în condițiile în care Ivan Maria nu are această calitate.”
CONTEXT
Procurorii DIICOT au reținut 11 persoane implicate în dosarul Nordis, care urmează să fie prezentate marți judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă. Au fost ridicate de la domiciliile acestora peste 50 de laptopuri, telefoane, bani și obiecte de lux, precum și alte mijloace de probă.
„La datele de 3 și 4 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 11 inculpați (7 bărbați și 4 femei) și măsura controlului judiciar față de 2 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată”, potrivit unui comunicat de presă.
DIICOT precizează că, în urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux ( ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum și alte mijloace de probă.
Marți a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.
Actele de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Activitățile judiciare și acțiunea au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu suportul jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei.
Fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, precum și soțul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, au fost scoși din sediul DIICOT și duși luni seară în arestul Central, după ce au fost reținuți. Vicol și Ciorbă nu au făcut declarații.