Între salvare și apocalipsă: cine stinge lumina în România interimară?

Dincolo de opțiunile personale, de pasiuni într-un sens sau altul, de războiul mediatic, țara se află într-un punct cu adevărat complicat, în care tensiunile sociale ale ultimilor 21 de ani, alimentate și transformate în ură de Traian Băsescu și Klaus Iohannis, vor fi principala rațiune a votului din 18 mai.

În fond, vom avea cu adevărat un „tur doi, înapoi”, între George Simion (un fel de Călin Georgescu pe steroizi, mai harnic, mai comunicativ și mult mai realist) și Nicușor Dan (în locul Elenei Lasconi, mai calm, mai coerent și mai reținut în declarații). Această bătălie se dă pe fondul unor provocări bugetare uriașe, care vor fi soluționate, indiferent de câștigător, prin corecții severe la nivel fiscal și de cheltuieli ale Statului.

Între salvare și apocalipsă – Aritmetica primului tur

Spre a putea face estimări plauzibile pentru 18 mai, e de văzut ce bazine de electori au determinat finala. George Simion a luat 41% (voturile proprii – 14% și ale lui Călin Georgescu – 23% din 2024, plus o primă de simpatie suplimentară pentru cel din urmă, de 4%). Nicușor Dan a obținut 21%, 2 procente mai mult decât Elena Lasconi pe 24 noiembrie.

Dacă ne raportăm la votul politic de la parlamentarele din 1 decembrie, pe partide, scorul lui Crin Antonescu (20%) s-ar fi compus astfel: 10% de la simpatizanții PSD (diferența de 13% a mers la Victor Ponta), 5% de la electorii maghiari și 5% de la liberali.

Restul de 9% din votanții PNL (total 14% la parlamentare) au optat pentru Nicușor Dan, completând cele 12 procente ale USR.

content-image

De la început trebuie spuse două lucruri: deși diferența este de la simplu la dublu, ambii finaliști pleacă de la zero voturi.

De aceea, pe ipoteza unei prezențe similare sau ușor crescute, în care unii dezamăgiți de configurația finalei nu se vor prezenta la urne, iar cei speriați de scenariul victoriei lui Simion se vor mobiliza în spatele lui Nicușor Dan, sporind numărul total de participanți, ar fi de împărțit voturile alegătorilor lui Crin Antonescu, ale lui Victor Ponta și ale Elenei Lasconi.

Repartizarea opțiunilor

Teoretic, voturile urbane ale PNL, din bazinul lui Antonescu, vor merge către Nicușor Dan, iar cele din rural mai degrabă către George Simion.

Deci amândoi finaliștii ar urca cu câte 2-3 procente. La cele 13% obținute de Victor Ponta, situația este mai complicată.

O parte substanțială probabil vor vota cu George Simion, mult mai puțini cu Nicușor Dan, iar alții nu vor merge la vot. Calculul e dificil, dar presupând că 5% nu votează, iar din cei 8% rămași, 5 procente ar merge la George Simion și 3% la Nicușor Dan. Asta și pentru că e puțin plauzibil ca cei care au pus ștampila pe Victor Ponta în turul 1 să nu se simtă jigniți de Nicușor Dan, care și-a argumentat intrarea în cursă tocmai ca să prevină o finală Simion-Ponta, considerată întruchiparea „pericolului extremist”.

Cât privește cei 2,7% ai (deja) fostei președinte a USR, puțin probabil ca vreun vot să ajungă la George Simion (în ciuda florilor elegant oferite la dezbaterea televizată), însă nu e deloc sigur că toate sufragiile se vor reorienta către Nicușor Dan, dată fiind tensiunea emoțională dintre cei doi, în contextul trădării din interior suferite de Elenei Lasconi.

Dar presupunând că aproape toți simpatizanții acesteia vor merge către Nicușor Dan, acesta ar mai cumula 2 procente. În concluzie, dacă ambii își păstrează voturile din primul tur, raportat la ecartul inițial de 20%, Simion ar ajunge în jurul lui 50%, iar Nicușor Dan s-ar apropia de 30%.

Socoteala în procente este, evident, diferită de cea a numărului de voturi, pentru că nu cunoaștem la ce prezență ne raportăm.

Însă distanța de 20% dintre cei doi înseamnă circa 2 milioane de voturi, care ar trebui să se prezinte suplimentar în finală, preponderent în țară, exclusiv pentru Nicușor Dan, pentru a-i asigura victoria și a compensa cele câteva sute de mii de români care probabil vor absenta. Iar asta ar însemna o prezență spre 65%. Nu imposibilă, însă greu de atins. Dar matematic singura șansă pentru o răsturnare de situație.

Mesaje total opuse

În mobilizarea de o parte sau alta, un rol important vor avea strategiile și mesajele. George Simion mizează pe Călin Georgescu și pe un discurs naționalist mai temperat, combinat cu teme predilecte ale taberei adverse (adeziunea la valorile UE și NATO, concedieri de bugetari), pentru a tempera ostilitatea taberei adevrse și a nu pierde din potențialii săi votanți.

Susținătorii lui Nicușor Dan, pe de alta, descriu apocaliptic victoria adversarului, cu argumente din sfera economică și a relațiilor internaționale. Așadar, provocarea lui Simion este păstrarea echilibrului dintre slăbirea mobilizării nucleului său dur și încercarea de a accesa și alte categorii de public.

La rândul său, Nicușor Dan se confruntă cu eficacitatea mai scăzută a fricii pe care vocile din sprijinul său vor să o inducă, fapt cauzat de de crizele cu impact psihologic colectiv ale pandemiei și războiului de la graniță.

Rolul diasporei

Este posibil ca românii din afara granițelor să joace din nou un rol important, în funcție de cum vor simți că sunt tratați de candidați și de susținătorii acestora.

Diaspora a fost, istoric, un fief al alegătorilor anti-PSD, dovada scorurilor obținute de Traian Băsescu și Klaus Iohannis în 2004, respectiv 2014. Apoi a fost glorificată la momentul protestelor din 10 august, alt prilej pentru demonizarea PSD.

Problema e că astăzi, vocile care lăudau spiritul civic al votanților din străinătate îi condamnă pentru scorul de 60% obținut de George Simion, față de numai 25% pentru Nicușor Dan. Iar, în cazul unei surprize de proporții, în care meciul intern va fi strâns, milionul estimat să voteze peste hotare poate fi decisiv.

Deputaţii au votat ca Ziua naţională a gastronomiei să fie sărbătorită şi în plan internaţional, pentru promovarea vinului românesc, ca tradiţie şi expresie a i

Cântărețul Bogdan Mocanu, tăiat cu macetele după o răfuială într-un club de fițe. Atacatorii au primit ani grei de închisoare