Investițiile imobiliare europene urcă la început de an, dar incertitudinile economice planează

Investiţiile în imobiliarele europene au crescut cu 6% anual în primul trimestru din 2025, ajungând la 45 miliarde de euro (aproximativ 51 miliarde de dolari), pe fondul îmbunătăţirii încrederii în macroeconomie şi al scăderii ratelor dobânzilor. Pe întreg anul trecut, volumul investiţiilor a crescut cu 25%, până la 213 miliarde de euro.

Creşterile au fost generalizate pe toate sectoarele, cu un avans remarcabil de 43% în segmentul activelor rezidenţiale, precum locuinţele colective şi căminele studenţeşti – considerate principalele ţinte pentru investiţiile transfrontaliere în Europa, potrivit sondajului CBRE European Investor Intentions Survey 2025.

Investiţiile în sectorul de retail au urmat îndeaproape, înregistrând o creştere de 31% pe parcursul ultimelor 12 luni şi de 26% în primul trimestru din 2025, cea mai mare creştere trimestrială dintre toate sectoarele analizate.

Şi alte sectoare, precum hotelurile, industria şi logistica, dar şi birourile, au raportat creşteri anuale ale investiţiilor de 23%, 19% şi respectiv 16%. Singurul sector care a înregistrat o scădere a volumelor investite a fost cel de sănătate.

Aceste date reflectă tendinţele semnalate recent şi de compania imobiliară britanică Rightmove, care a raportat o revenire a investiţiilor în birouri, spaţii industriale şi retail în Marea Britanie, în primul trimestru al anului.

Îmbunătăţirea sectorului imobiliar european a devenit vizibilă în 2024, după ce Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au redus ratele dobânzilor, susţinând perspective mai bune de creştere în pieţele-cheie.

Cu toate acestea, CBRE avertizează că deteriorarea recentă a sentimentului economic global – influenţată în special de noul regim tarifar al SUA – ar putea afecta apetitul pentru investiţii în perioada următoare.

”2025 a început puternic, activele din retail, locuinţe şi birouri atrăgând un interes deosebit din partea investitorilor. Totuşi, suntem conştienţi de schimbările rapide ale mediului macroeconomic şi anticipăm o abordare mai prudentă atât din partea vânzătorilor, cât şi a cumpărătorilor, ca răspuns la volatilitatea pieţei”, a declarat Chris Brett, şeful departamentului de pieţe de capital pentru Europa din cadrul CBRE.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit săptămâna trecută în scădere prognoza de creştere economică globală pentru 2025 la 2,8%, cu 0,5 puncte procentuale sub estimarea anterioară, invocând tarifele impuse de SUA drept ”un şoc negativ major pentru creştere”. De asemenea, FMI a redus estimarea de creştere pentru zona euro în acest an de la 1% la 0,8%.

Andrei Caramitru a făcut calculele. Ce se întâmplă cu pensiile în România: ‘Nenorocire și faliment’

Războiul comercial dintre SUA și China lovește prețul petrolului: scădere importantă luni