Potrivit sursei citate, la nivel regional, nivelul de investiţii în astfel de afaceri a ajuns la 3,9 miliarde de euro, rezultate din 1.286 de runde de finanţare, în 2024. Prin comparaţie, rundele de finanţare ulterioare (follow-on rounds) au totalizat peste 3,6 miliarde de euro, reprezentând peste 90% din volumul total.
În privinţa României, datele arată că volumul total de investiţii, de 130,7 milioane de euro, consemnat anul trecut, marchează al patrulea an consecutiv cu un prag de peste 100 de milioane de euro.
„Deşi creşterea faţă de 2023 este doar cu 0,8%, numărul tranzacţiilor a crescut semnificativ, ajungând la 80 (o creştere de 31,1% faţă de anul precedent). De asemenea, segmentul pre-seed a înregistrat o creştere considerabilă, cu un total de 7,2 milioane de euro (o creştere de 4,6% faţă de 2023). Această tendinţă susţinută reflectă atractivitatea tot mai mare a ecosistemului românesc pentru investitorii locali şi internaţionali. Raportul prezintă o analiză detaliată a performanţei startup-urilor româneşti, evidenţiind atât investiţiile majore, cât şi o serie de proiecte cu potenţial semnificativ de creştere”, se menţionează într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
O concluzie a raportului de specialitate punctează faptul că, similar tendinţei regionale, o parte semnificativă a investiţiilor în startup-urile româneşti s-a concentrat pe runde de finanţare de Serie A şi B, indicând o încredere sporită în companiile cu modele de business deja validate.
Succesul FintechOS
De asemenea, runde de finanţare ulterioare au contribuit semnificativ la volumul total de investiţii în România, evidenţiind sprijinul constant al investitorilor pentru startup-urile performante, pe fondul diversificării sectoarelor care atrag investitori, cu o prezenţă importantă a startup-urilor de Fintech, Deeptech şi Big Data.
„Deşi o singură companie a contribuit semnificativ la volumul total al investiţiilor, succesul FintechOS, cu o rundă de finanţare de Serie C de 54 de milioane de euro, demonstrează potenţialul startup-urilor româneşti de a atrage investiţii substanţiale”, subliniază realizatorii cercetării.
Raportul „Venture in Eastern Europe 2024” este realizat de How to Web şi Infobip, în parteneriat cu Underline Ventures şi BCR Seed Starter Romania şi susţinut de Endeavor Romania, Cherciu & Co, Launch Romania, Global Tech Connect, UK/Romania Business şi Romanian United Foundation.
Analiza, ajunsă la a cincea ediţie, îşi extinde perspectiva asupra întregii regiuni, adunând date din 22 de ţări.