Ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi a negat sâmbătă cu fermitate o întâlnire raportată între reprezentantul la ONU al Teheranului şi miliardarul american Elon Musk, într-un interviu acordat televiziunii de stat, transmite Reuters.
Araqchi a avertizat, de asemenea, că Iranul a fost ”pregătit pentru confruntare sau cooperare” în disputa sa cu AIEA şi ţările occidentale din cadrul organismului cu privire la programul său nuclear.
”Această (întâlnire raportată) a fost o poveste inventată de presa americană, iar motivele din spatele acestui lucru pot fi, de asemenea, speculate”, a spus Araqchi, reiterând o negare anterioară a Ministerului de Externe al Iranului.
New York Times a relatat joi că Musk, care este consilier al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, s-a întâlnit luni cu ambasadorul Iranului la ONU.
”După părerea mea, invenţia presei americane despre o întâlnire între Elon Musk şi reprezentantul Iranului la ONU este o formă de testare a apelor pentru a vedea dacă există temeiul unei astfel de mişcări”, a spus Araqchi.
Acesta a mai spus: „Aşteptăm în continuare ca noua administraţie americană să-şi clarifice politicile şi, pe baza asta, ne vom ajusta propriile politici. În acest moment, nu este nici momentul pentru astfel de întâlniri şi nici nu este potrivit”.
Acesta a subliniat că ”Nu a existat nicio permisiune din partea conducerii pentru o astfel de întâlnire”, referindu-se la Liderul Suprem ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat.
Relaţiile dintre Teheran şi AIEA s-au înrăutăţit din cauza mai multor probleme de lungă durată, inclusiv excluderea din ţară de către Iran a experţilor agenţiei în materie de îmbogăţire a uraniului şi eşecul său de a explica urmele de uraniu găsite în centre nedeclarate.
”Drumul nostru nuclear de anul viitor va fi sensibil şi complex şi suntem pregătiţi pentru confruntare sau cooperare”, a spus Araqchi.
El a spus că acordul nuclear din 2015, din care Trump a ieşit în 2018, în primul său mandat, nu mai are aceeaşi valoare pentru Iran.
„Dacă încep negocierile, pactul nuclear poate servi drept referinţă, dar nu mai are semnificaţia anterioară. Trebuie să ajungem la un acord fezabil”, a spus Araqchi.