Autoritatea pentru drepturile supravieţuitorilor Holocaustului a publicat aceste cifre într-un raport adresat parlamentului, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniilor comemorative dedicate victimelor Holocaustului.
În aprilie 2024, existau în Israel 133.362 de supravieţuitori ai persecuţiilor împotriva evreilor sub regimul nazist între 1933 şi 1945.
Raportul publicat miercuri împarte această populaţie în trei grupuri.
Primul este constituit din 40.756 de supravieţuitori ai lagărelor şi ghetourilor, dar şi din persoane care au trebuit să se ascundă pentru a scăpa cu viaţa.
Al doilea grup este cel al persoanelor care au fugit înaintea sosirii naziştilor, în special din fosta URSS, adică 43.114 persoane.
În fine, ultimul grup format din 36.637 persoane este cel al victimelor antisemitismului în timpul acelei perioade, în special din Maroc şi Algeria, aflate atunci sub autoritatea regimului de la Vichy.
În cadrul ultimului grup figurează şi 13.254 de persoane care trăiau la Bagdad în timpul pogromului din iunie 1941, soldat cu aproximativ 200 de morţi.
Acesta include de asemenea 125 de israelieni care au luptat în timpul războiului în armatele ţărilor aliate.
Potrivit raportului, 61% dintre supravieţuitorii de atunci încă în viaţă sunt femei şi 39% bărbaţi. Circa 37% dintre aceştia sunt născuţi în fosta URSS, 17% în Maroc şi 11% în Irak.
Preşedintele israelian Isaac Herzog urmează să se deplaseze joi în Polonia pentru a participa la marşul anual în memoria Holocaustului, Marşul celor Vii, pe locul fostului lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau, în sud-vestul ţării.
Mai mulţi ostatici eliberaţi sau rude ale ostaticilor încă deţinuţi în Fâşia Gaza şi apropiaţi ai victimelor atacului Hamas din 7 octombrie 2023 vor participa de asemenea la acest marş.
În fiecare an, statul Israel marchează amintirea celor şase milioane de victime evreieşti ale nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu va ţine un discurs miercuri seara în cursul unei ceremonii la Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim.
Israelul va păstra joi dimineaţă două minute de reculegere, în timp ce sirenele vor răsuna ca în fiecare an cu această ocazie.