Israel şi Hamas se acuză reciproc că blochează negocierile asupra armistiţiului

#image_title

O sursă palestiniană apropiată de negocierile lansate duminică la Doha prin intermediul unor mediatori străini a blamat mai întâi “insistenţa Israelului” pentru un plan de retragere a trupelor sale din Gaza, pe care Hamas “îl respinge cu fermitate”.

Un responsabil politic israelian a răspuns în cursul serii acuzând mişcarea islamistă palestiniană că refuză “să facă compromisuri” şi că desfăşoară “un război psihologic care vizează sabotarea negocierilor”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat în aceste ultime zile obiectivele ţării sale: eliberarea ostaticilor, dezarmarea grupării Hamas şi înlăturarea ei din Gaza.

Negocierile de la Doha întâlnesc “obstacole şi dificultăţi complexe”, a declarat pentru AFP sursa palestiniană, afirmând că Israelul insistă pentru “menţinerea forţelor sale pe peste 40% din suprafaţa Gaza”.

Potrivit acestei surse, armata israeliană ar dori să se desfăşoare în jurul teritoriului cu peste două milioane de locuitori, asediat de Israel de 21 de luni şi în care locuitorii trăiesc în condiţii teribile, potrivit evaluărilor ONU.

Şapte agenţii ale ONU au avertizat într-o declaraţie comună că penuria de carburant din Gaza a atins un “nivel critic” şi reprezintă o nouă “povară insuportabilă” pentru “o populaţie în praful foametei”.

Israelul are drept obiectiv “să îngrămădească sute de mii de strămutaţi” în sudul Gaza, “în pregătirea unei strămutări forţate a populaţiei spre Egipt sau alte ţări”, a acuzat aceeaşi sursă palestiniană.

“Hamas a cerut o retragere totală a forţelor israeliene din toate zonele cucerite de Israel după 2 martie 2025”, a declarat pentru AFP o a doua sursă palestiniană, acuzând Israelul că “întârzie şi împiedică acordul, pentru a-şi continua războiul de exterminare”.

Aceasta a precizat totuşi că au existat progrese în chestiunile legate de intrarea ajutorului umanitar în Gaza şi schimbul de ostatici pentru deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Din cele 251 de persoane răpite în timpul atacului de la 7 octombrie, 49 mai sunt în captivitate în Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de armata israeliană.

“Israelul şi-a demonstrat voinţa de a dovadă de flexibilitate în negocieri, în timp ce Hamas este intransigentă şi rămâne pe poziţii”, a deunţat responsabilul israelian.

Înainte de a reveni din vizita din SUA, unde s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump, Benjamin Netanyahu a afirmat joi că este gata să negocieze un armistiţiu permanent în Gaza după o eventuală încetare a focului de 60 de zile.

Însă el a condiţionat un armistiţiu permanent de o dezarmare a Hamas şi de renunţarea la guvernarea teritoriului de către mişcare.

În Fâşia Gaza, printre cei peste 20 de morţi anunţaţi de palestinieni, un bărbat, soţia sa şi copilul lor au murit în cortul lor după o lovitură nocturnă israeliană asupra unei tabere de strămutaţi de la Deir al-Balah, potrivit lui Mahmoud Bassal, purtător de cuvânt al Apărării civile.

Armata israeliană susţine că “a lovit circa 250 de ţinte teroriste” în cursul ultimelor 48 de ore pe teritoriul palestinian.

Printre aceste ţinte se află “combatanţi, clădiri capcană, depozite de arme, posturi de lansare de rachete antitanc, posturi de lunetişti, tunele şi alte infrastructuri teroriste”, a mai explicat aceasta.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO ÎPS Teodosie, despre icoana Maicii Domnului Prodromița: ‘Pictată de însăși Maica Domnului și de Fiul Său, a devenit o mare minune’

Mircea Coșea critică Legea Austerității: Pachetul 1 nu ar trebui să existe, e total antinațional, va distruge economia