Armistiţiul între Israel şi mişcarea armată proiraniană a intrat în vigoare la 27 noiembrie, după două luni de război sângeros, în contextul unor tensiuni regionale în Orientul Mijlociu, alimentate de Războiul din Fâşia Gaza.
Armistiţiul este respectat per ansamblu, în pofida unor acuzaţii reciproce repetate de încălcare.
Raidul de miercuri, vizând o clădire situată în apropiere de localitatea Tarya, ”nu s-a soldat cu victime”, precizează ANI, care îl cataloghează drept ”prima încălcare a acordului de încetarea a focului” în regiunea Baalbeck.
O sursă locală din domeniul securităţii declară sub protecţa anonimatului AFP că atacul, care a avut loc miercuri către ora locală 2.40 (şi ora României), a vizat ”depozite care aparţin Hezbollah”.
Un Comitet din care fac parte Franţa, Statele Unite, Libanul, Israelul şi Căştile Albastre din FINUL a fost înfiinţat cu scopul de a supraveghea aplicarea armistiţiului şi eventuale încălcări ale ambelor părţi.
Armata israeliană a anunţat duminică faptul că a distrus în Liban ”instalaţii de depozitare de armament” şi a apreciat că acţionează ”conform armistiţiului şi acordurilor între Israel şi Liban”.
”Pentru ca armata (libaneză) să-şi poată îndeplini deplin misiunile, Comitetul trebuie (…) să exercite presiuni asupra inamicului israelian să pună capăt tuturor încălcărilor”, a subliniazt premierul libanez Najib Mikati.
Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL) cere tot miercuri ”o accelerare a retrageri armatei israeliene” din sudul Libanului.
În cadrul acordului de încetare a focului, armata libaneză şi Căştile Albastre ale ONU urmează să se desfăşoare în sudul Libanului, iar armata israeliană să se retragă într-o perioadă de 60 de zile.