Israelul susţine că a distrus flota militară siriană şi anunţă că va înfiinţa o „zonă defensivă sterilă” în Siria

Forţele israeliene afirmă că au distrus flota militară siriană într-o operaţiune desfăşurată în noaptea de luni spre marţi, ca parte a unei ample campanii de eliminare a ameninţărilor strategice la adresa Israelului, după cum a declarat marţi ministrul apărării, Israel Katz, în timpul unei vizite la o bază navală din Haifa, relatează The Guardian.

„IDF (armata) a operat în Siria în ultimele zile pentru a lovi şi distruge capacităţile strategice care ameninţă statul Israel. Marina a operat noaptea trecută, pentru a distruge flota siriană cu mare succes”, a declarat Katz.

El a spus că forţele israeliene se stabilesc în zona tampon dintre Siria şi Înălţimile Golan ocupate de Israel şi a spus că a ordonat crearea unei „zone defensive sterile” în sudul Siriei, fără însă ca prezenţa israeliană să fie permanentă, dar pentru a preveni orice ameninţare teroristă la adresa Israelului.

„Nu vom permite acest lucru, nu vom permite ameninţări la adresa statului Israel”, a spus el într-un comunicat după vizita la baza navală din portul Haifa, în nordul Israelului.

Anterior, un purtător de cuvânt militar a declarat că trupele israeliene au rămas în zona tampon demilitarizată din teritoriul sirian creată după războiul arabo-israelian din 1973, precum şi în „câteva puncte suplimentare” din afara zonei de separare, dar a negat că forţele au pătruns pe teritoriul sirian semnificativ dincolo de această zonă, după ce surse siriene afirmau că incursiunea s-a extins până la 25 km de capitala Damasc.

„Forţele IDF nu avansează spre Damasc. Nu este ceva ce facem şi nu urmărim asta în niciun fel”, a declarat locotenent-colonelul Nadav Shoshani, purtător de cuvânt al armatei.

„Nu suntem implicaţi în ceea ce se întâmplă în Siria pe plan intern, nu suntem o parte în acest conflict şi nu avem alt interes decât să ne protejăm graniţele şi securitatea cetăţenilor noştri”, a punctat Shoshani.

Avioanele israeliene au lovit o serie de ţinte din Siria începând cu sfârşitul săptămânii trecute, cu scopul de a se asigura că echipamentele militare siriene, inclusiv avioanele de luptă, rachetele şi armele chimice, nu cad în mâinile rebelilor.

250 DE LOVITURI PE MARE

Ca parte a valului de lovituri, Katz a declarat că nave israeliene cu rachete au distrus flota militară siriană într-o operaţiune desfăşurată luni seara.

Presa israeliană a relatat că forţele aeriene au efectuat până la 250 de lovituri.

Armata a refuzat să confirme numărul, dar a confirmat că a încercat să împiedice ca armele militare siriene să fie confiscate şi utilizate de potenţiali inamici.

„Acţionăm pentru a preveni căderea armelor strategice letale în mâini ostile. Facem acest lucru de ani de zile, în diferite moduri şi în diferite situaţii, şi o facem şi acum”, a declarat Shoshani.

MĂSURI LIMITATE ŞI TEMPORARE

Dominaţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad s-a încheiat duminică, după peste cinci decenii de guvernare a familiei sale.

Trupele israeliene s-au deplasat apoi în zona demilitarizată din interiorul Siriei, inclusiv pe partea siriană a muntelui strategic Hermon care domină Damascul, unde au preluat un post militar sirian abandonat.

Israelul, care tocmai a acceptat o încetare a focului în Liban după săptămâni de lupte cu mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran, consideră incursiunea o măsură temporară pentru a asigura securitatea frontierei. Dar a rămas neclar cât de departe dincolo de zona tampon desemnată s-au oprit trupele sale.

Trei surse de securitate au declarat marţi că israelienii au avansat dincolo de zona demilitarizată. O sursă siriană a declarat că au ajuns în oraşul Qatana, la câţiva kilometri est de zonă şi la scurtă distanţă cu maşina de aeroportul din Damasc.

Israelul a salutat căderea lui Assad, un aliat al principalului său inamic, Iranul, dar a reacţionat cu prudenţă faţă de principala facţiune rebelă, Hayat Tahrir al-Sham. HTS îşi are rădăcinile în mişcările islamiste, inclusiv al-Qaida şi Statul Islamic, deşi încearcă de ani de zile să îşi tempereze imaginea.

Israelul a declarat că nu doreşte un conflict cu Siria. Dar, la fel ca în sudul Libanului după încetarea focului cu mişcarea Hezbollah, liderii israelieni au avertizat că vor interveni ori de câte ori vor simţi că securitatea Israelului este ameninţată. „Nu vom permite niciunei entităţi teroriste islamice extremiste să acţioneze împotriva Israelului peste graniţa sa”, a declarat Katz.

 

Fotbal feminin: Cupa Mondială din Brazilia din 2027, în perioada 24 iunie – 25 iulie

Mohammed al-Bashir, figură susţinută de rebeli, a preluat funcţia de prim-ministru în Siria