Pompierii din Constanţa au intervenit miercuri pentru degajarea a doi copaci căzuţi, a unui stâlp, cabluri desprinse şi căzute pe carosabil şi la acoperişul unui restaurant, pe fondul codului portocaliu de vânt emis de ANM pentru estul Munteniei şi pe litoral.
Potrivit ISU Constanţa, pompierii au intervenit, până la această oră, pentru degajarea a 2 copaci căzuţi, a unui stâlp căzut, cabluri desprinse şi căzute pe carosabil.
În plus, pompierii intervin pentru degajarea unei table desprinse de pe acoperişul unui restaurant.
Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de vânt pentru estul Munteniei şi pe litoral şi una Cod galben pentru Muntenia, Dobrogea, centrul şi sudul Moldovei, ambele fiind valabile până joi seară.
Interval de valabilitate: 25 decembrie, ora 10 – 26 decembrie, ora 20 în estul Munteniei şi pe litoral ” În intervalul menţionat, în estul Munteniei şi pe litoral vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze de 70…90 km/h”, precizează ANM.
ISU Constanţa reaminteşte că judeţul se află sub două avertizări, una de cod portocaliu şi una de cod galben de intensificări puternice ale vântului, ambele valabile până maine, la ora 20:00.
”Vă recomandăm să evitaţi pornirea la drum pe timp de vreme rea, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Verificaţi dacă sistemul de încălzire funcţionează şi asiguraţi-vă că aveţi plinul de combustibil făcut”, precizează ISU Constantin.
”Este indicat să aveţi la dumneavoastră mâncare, apă şi o pătură, în cazul în care rămâneţi blocaţi în autoturism. Aveţi grijă ca bateria telefonului să fie încărcată. Pentru orice situaţie care vă poate pune viaţa în pericol, apelaţi numărul unic de urgenţă 112”, mai recomandă Inspectoratul judeţean.