James Carafano, posibil viitor șef al armatei americane în era Trump: ‘SUA nu vor părăsi NATO și nu vor abandona Ucraina’

„Președintele Trump își bazează întotdeauna deciziile pe politicile care susțin interesele vitale ale Statelor Unite”, a afirmat Carafano, subliniind că SUA rămân o „putere globală cu interese și responsabilități globale.” El a explicat că securitatea și stabilitatea în regiunile cheie – Europa de Vest, Orientul Mijlociu și Indo-Pacific – sunt esențiale pentru America. Din această perspectivă, politica externă a SUA vizează direct contracararea amenințărilor venite din partea Chinei, Rusiei și Iranului. „SUA nu vor părăsi NATO și nici nu vor abandona Ucraina,” a adăugat Carafano, oferind asigurări în privința angajamentului american în Europa.

Totodată, Carafano a discutat despre așteptările Washingtonului de la aliații europeni, afirmând că SUA „au nevoie de europeni să își aducă aportul în stabilizarea teatrului european, astfel încât SUA să poată face mai mult în Indo-Pacific, în raport cu China.” În viziunea sa, Statele Unite ar dori ca aliații din Europa să își asume un rol mai activ în menținerea stabilității în regiune, ceea ce ar permite Americii să își concentreze atenția asupra amenințărilor din Pacific.

Întrebat despre sprijinul pentru Ucraina și poziția SUA față de Rusia, Carafano a afirmat că Flancul Estic al NATO este mai solid decât în timpul Războiului Rece. „Există mai multă adâncime strategică, flancul nordic este mai robust și mai sigur, există armata ucraineană care reprezintă un obstacol în calea Rusiei, fie că este sau nu în NATO – Polonia este noua piatră de temelie a frontului și acel front este ancorat în România”, a declarat acesta. El a explicat că aceste forțe combinate favorizează Occidentul, asigurând o apărare eficientă împotriva amenințării ruse, subliniind că, dacă Europa continuă să investească în propria apărare, „vom avea un front de Est sigur pentru deceniile următoare.”

content-image

În ceea ce privește politica față de China, Carafano a subliniat că administrația Trump va adopta o abordare mai fermă decât cea actuală, percepând China ca o „amenințare globală – o amenințare de securitate, economică și politică.” Această schimbare indică o politică mai robustă față de Beijing, ce urmărește reducerea influenței chineze pe scena globală.

Când a fost întrebat despre strategia Statelor Unite în raport cu țările pe care Trump le-ar putea considera ca făcând parte din „Axa Răului” – Rusia, Iran, Coreea de Nord și China – Carafano a explicat că doctrina viitoare ar pune accentul pe slăbirea acestor adversari. „Apărându-și interesele împotriva tuturor acestora, SUA le vor slăbi pe fiecare, iar axa va rugini și crăpa. Prietenii și aliații vor juca un rol important”, a declarat Carafano, adăugând că prin colaborare, SUA și aliații săi vor asigura libertatea, securitatea și prosperitatea comună.

Veteran al armatei americane și academician, Carafano este bine cunoscut pentru activitatea sa în cadrul Heritage Foundation. Cu o experiență militară de 25 de ani în Europa, Coreea și SUA, expertul a afirmat că obiectivele administrației Trump sunt menținerea unei ordini globale care protejează interesele americane, fără însă a promova „o ordine mondială bazată pe reguli”, ci una care să contracareze agresiv influențele destabilizatoare.

Statul american California se pregăteşte să lupte împotriva ‘politicilor ilegale’ ale lui Donald Trump

FOTO Imagini spectaculoase – Combină austriacă de mari dimensiuni la Slănic Prahova. Ministrul Economiei: Va tripla producția de sare