Politicile privind rezidenţii străini au ajuns un subiect important pentru alegerile de duminică, observă agenţia.
În ultimii ani, a crescut îngrijorarea japonezilor faţă de prezenţa tot mai importantă a străinilor. Japonia a încercat de multă vreme să menţină omogenitatea etnică printr-o politică strictă privind migraţia, însă legislaţia în domeniu s-a relaxat treptat, pentru a permite să se compenseze scăderea populaţiei şi îmbătrânirea forţei de muncă, potrivit Agerpres.
Anul trecut, numărul rezidenţilor străini a ajuns la un record – 3,8 milioane, sau 3% din populaţie.
Noua structură administrativă a fost înfiinţată după ce un grup de parlamentari din Partidul Liberal Democrat (LDP) al premierului Shigeru Ishiba a propus luna trecută măsuri pentru realizarea unei “societăţi cu coexistenţă ordonată şi armonioasă cu cetăţenii străini”. Printre altele, deputaţii au cerut adoptarea unor cerinţe mai stricte pentru preschimbarea permiselor de conducere cu documentele similare nipone şi pentru achiziţionarea de proprietăţi imobiliare.
La ceremonia de lansare a instituţiei nou create, Ishiba a declarat că “infracţiunile şi comportamentul turbulent al unora din străini, precum şi utilizarea necorespunzătoare a diferitelor sisteme administrative au creat o situaţie în care publicul se simte jenat şi înşelat”.
Preocupările privind afluxul de străini, fie temporar, fie permanent au avut ecou în rândul alegătorilor: sondajele de opinie indică o creştere rapidă a popularităţii micului partid populist Sanseito, care promovează o agendă “Japonia în primul rând”.
Tot conform sondajelor, LDP şi partenerul de coaliţie al acestuia, Komeito, ar putea pierde majoritatea în camera superioară a parlamentului, după scrutinul din 20 iulie.