JO: Cindy Ngamba a adus prima medalie olimpică echipei refugiaţilor – bronz la box. Povestea de viaţă a sportivei

Cindy Ngamba a adus, joi, prima medalie olimpică echipei refugiaţilor participantă la JO de la Paris: bronz la box. În timp ce ieşea din arenă după o înfrângere strânsă în semifinale, Ngamba a fost salutată de o mulţime de aproape 15.000 de persoane, dintre care multe s-au ridicat în picioare pentru a-i recunoaşte succesul, relatează The Guardian.

Ngamba a fost învinsă de Atheyna Bylon din Panama la categoria 75 kg.

Fiind primul sportiv refugiat care a participat la turneul olimpic de box şi care s-a calificat direct, simpla sa prezenţă şi faptul că a luptat la Paris 2024 a fost o reuşită incredibilă. Dar Ngamba a mers până în semifinale şi a câştigat o medalie de bronz. Ea este primul membru al echipei olimpice a refugiaţilor care a câştigat vreodată o medalie.

Drumul ei spre succes este o lecţie de perseverenţă şi curaj. Ngamba s-a născut în Camerun, dar acum 15 ani s-a mutat în Anglia. A învăţat să practice boxul şi a studiat la şcoala şi la universitatea din Bolton, devenind una dintre cele mai bune luptătoare din ringul olimpic. Pe parcurs, Ngamba a fost arestată de autorităţile britanice din cauza statutului său de refugiată şi dusă la un centru de deportare; a trebuit să digere perspectiva de a fi deportată în Camerun.

Ngamba a fost eliberată în cele din urmă şi, după un proces lung şi dificil, i s-a acordat azil. Tânăra de 25 de ani a solicitat în repetate rânduri cetăţenia britanică, cererile sale fiind susţinute de GB Boxing, care se ocupă de pregătirea sa. A fost refuzată în mod repetat.

Pe măsură ce a trecut de runde, învingând-o pe Tammara Thibeault din Canada şi apoi pe Davina Michel din Franţa, Ngamba a scos în evidenţă în mod repetat situaţia dificilă a refugiaţilor: „Vreau să le spun tuturor refugiaţilor din întreaga lume şi refugiaţilor care nu sunt sportivi, şi în principal oamenilor din întreaga lume, că trebuie să continuaţi să munciţi din greu, să continuaţi să credeţi în voi înşivă. Puteţi reuşi orice vă propuneţi”, a spus ea săptămâna aceasta.

Valentin Ţicu a fost operat şi nu va mai juca în acest an. “Ne revedem în 2025, cu forţe proaspete şi cu foame de victorii”, spune fotbalistul

INS: Exporturile României au scăzut cu 2,4%, în primul semestru, la 46,268 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 1%, la 61,359 miliarde de euro