Jocurile Olimpice de la Paris: Cinci sportivi au fost depistaţi pozitiv la testele antidoping efectuate în timpul competiţiilor

Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care este responsabilă de programul antidoping în timpul Jocurilor Olimpice, a anunţat că cinci sportivi au fost testaţi pozitiv în timpul competiţiilor de la Paris 2024, relatează AFP.

Au fost testaţi aproape 39% dintre sportivi.

În total, 6 130 de probe (urină, sânge, sânge uscat) au fost prelevate în urma a 4 770 de controale efectuate pe 4 150 de sportivi, potrivit comunicatului de presă al ITA, care precizează că este vorba de „cea mai mare proporţie” de sportivi controlaţi vreodată. Testele au fost efectuate între deschiderea Satului Olimpic, la jumătatea lunii iulie, şi ceremonia de închidere, la 11 august.

ITA a efectuat controale specifice, dintre care „aproape două treimi” au avut loc în timpul competiţiei propriu-zise, iar restul în afara competiţiei. Statele Unite, Franţa, China, Australia şi Marea Britanie au fost ţările cel mai frecvent controlate. La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, au fost depistate şase cazuri de dopaj.

90% dintre sportivi au fost testaţi cel puţin o dată în prealabil

De asemenea, s-a efectuat un program de teste cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice, o perioadă cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că aproximativ 90% din cei aproximativ 10 000 de participanţi la Jocurile Olimpice de la Paris au fost testaţi cel puţin o dată.

În această perioadă, au fost înregistrate aproximativ patruzeci de încălcări ale normelor antidoping.

Creată în 2018 şi finanţată parţial de Comitetul Internaţional Olimpic, ITA planifică, organizează şi gestionează rezultatele testelor antidoping în timpul Jocurilor. Aceasta a fost deja implicată în Tokyo în 2021 şi în Beijing în 2022. De asemenea, ITA gestionează programul antidoping pentru Turul Franţei şi alte câteva discipline sportive. 

 

 

Taiwanul recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex între chinezi şi taiwanezi

Joe Biden a primit un ‘cadou nesperat’ de la hackerii din Iran