Joe Biden lansează un avertisment profetic, chiar înainte de a pleca de la Casa Albă

Într-o mişcare foarte rară, cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite a vorbit într-un interviu televizat de o oră, înregistrat anterior în aceeaşi zi de postul de televiziune MSNBC – calificat drept progresist de AFP – în Biroul Oval, la o zi după un discurs de adio foarte sumbru în care a spus că se teme că ţara va cădea sub controlul unei „oligarhii” şi al unei „mâini de oameni ultrabogaţi”, scrie agerpres.ro.

El l-a vizat, fără a-i numi, pe predecesorul său şi în curând succesor, Donald Trump, şi multimiliardari din domeniul tehnologiei precum Elon Musk şi Mark Zuckerberg, care sunt acum aliniaţi în spatele liderului republican.

„Sunt foarte îngrijorat de nivelul de fragilitate al democraţiei”, a insistat preşedintele în exerciţiu joi seară.

Fără a fi explicit, el şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii în mâinile republicanilor şi conservatorilor în executiv, legislativ şi sistemul judiciar, cele trei ramuri ale instituţiilor democratice americane.

„Există o Curte Supremă independentă, dar trebuie să fie responsabilă. Există un Congres care trebuie să răspundă principiilor fundamentale şi există o preşedinţie care are într-adevăr puteri limitate. Tu eşti şeful, dar nu poţi dicta totul”, a spus politicianul în vârstă de 82 de ani, care a petrecut o jumătate de secol în Congres şi la Casa Albă ca vicepreşedinte şi preşedinte.

Trumpiştii „par să distrugă aceste elemente”, a avertizat democratul împotriva majorităţii republicane şi conservatoare.

Miercuri seara, în ultimul său discurs adresat naţiunii, Joe Biden a atras atenţia că „în America se conturează o oligarhie”, care „ameninţă în mod concret întreaga noastră democraţie, drepturile şi libertăţile noastre fundamentale”.

La MSNBC, el a denunţat din nou „multimiliardarii, super-bogaţii, cei mai bogaţi oameni de pe planetă (care) încep să controleze întregul sistem, de la mass-media la economie”.

Biden a fost întrebat şi despre războaiele din Fâşia Gaza şi Ucraina care i-au zguduit preşedinţia.

El a negat orice contact personal şi direct cu Donald Trump înainte de acordul anunţat miercuri pentru un armistiţiu în teritoriul palestinian şi eliberarea ostaticilor.

Preşedintele ales a reafirmat joi seara că nimic „nu s-ar fi întâmplat” dacă nu ar fi exercitat presiuni asupra părţilor aflate în conflict, Israel şi Hamas.

Un aliat fidel al „prietenului” său Benjamin Netanyahu, Joe Biden a dezvăluit şi primele conversaţii cu premierul israelian după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023.

„Le-am spus că îi vom ajuta, dar am precizat: ‘Bibi, nu poţi lansa o ploaie de bombe'” în Fâşia Gaza, a spus preşedintele.

„Iar el a răspuns: ‘Ei bine, voi aţi lansat o ploaie de bombe asupra Berlinului (în 1945) şi bomba atomică (asupra Japoniei). Aţi ucis mii de oameni pentru că a trebuit să o faceţi pentru a câştiga războiul'”, a continuat Biden, citându-l pe Netanyahu.

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, Joe Biden a susţinut că Rusia a pierdut „670.000” de oameni, „morţi şi răniţi”, de la invazia din februarie 2022.

„Acest lucru nu înseamnă că ei (ruşii) vor pierde totul, dar înseamnă că nu vor obţine genul de victorie la care se gândea (preşedintele Vladimir Putin)”, a concluzionat preşedintele american.

Zeci de oameni fără adăpost apelează la cazarea oferită de autorităţi în perioada frigului

Marcel Ciolacu: Niciunde în lume, când se închide procesul de votare în ţara unde sunt alegeri, acesta nu mai continuă în alt stat / Nu m-am răzbunat pe nimeni şi nu am de ce să mă răzbun