John Galliano a anunţat că părăseşte casa de modă Margiela după zece ani

Creatorul de modă britanic John Galliano va părăsi casa Margiela, refugiul său de zece ani, după ce a fost concediat de la Dior pentru comentarii antisemite, informează AFP.

„Astăzi este ziua în care îmi iau rămas bun de la Casa Margiela”, a scris el într-o postare pe Instagram, fără să spună mai multe despre ce va urma.

„Zvonurile… Toată lumea vrea să ştie şi toată lumea vrea să viseze. La momentul potrivit, totul va fi dezvăluit”, a adăugat el, în condiţiile în care lumea modei vorbeşte de mai multe luni despre viitorul său, pe fondul unui joc de funcţii între marile case. În primul rând este Chanel, care a rămas fără director artistic de când Virginie Viard şi-a anunţat plecarea în iunie.

John Galliano îşi exprimă „recunoştinţa faţă de familia modei pentru acest moment creativ” care „i-a salvat viaţa”, un „cocon pe care l-am creat împreună”.

Designerul, considerat unul dintre cei mai străluciţi din generaţia sa, a rescris timp de 15 ani legenda casei Dior cu o energie creativă ieşită din comun, orchestrând prezentări somptuoase şi extravagante şi dominând imaginea mărcii.

Dar totul a degenerat în 2011, când a izbucnit o altercaţie la beţie între designer şi câţiva clienţi dintr-un bar din Paris, cărora le-a adresat insulte antisemite. Dior a anunţat concedierea lui, care a primit şase luni mai târziu o amendă de 6.000 de euro.

A urmat o perioadă de trei ani şi jumătate fără a activa la o casă de modă, în timpul căreia a creat rochia de mireasă a prietenei sale Kate Moss în vara anului 2011 şi a avut o contribuţie foarte apreciată la o prezentare de modă Oscar de la Renta în februarie 2013.

După o dezintoxicare, reiterând că nu este nici rasist, nici antisemit, el şi-a găsit refugiul la discreta, dar influenta casă Margiela, care l-a numit director artistic.

Brandul părea să se potrivească perfect cu dorinţa designerului de a se rupe de fostele sale pasiuni.

În postarea sa de pe Instagram, el i-a adus un omagiu lui Renzo Rosso, proprietarul grupului OTB, care deţine Margiela: „Cel mai preţios cadou pe care mi l-a făcut a fost acela de a-mi oferi posibilitatea de a-mi regăsi, încă o dată, vocea creatoare atunci când o pierdusem”.

Galliano, al cărui nume real este Juan Carlos Galliano, s-a născut în 1960 în Gibraltar, într-o familie modestă: tatăl său anglo-italian, Juan, era instalator, iar mama sa spaniolă, Anita, o iubitoare de flamenco.

A cunoscut rapid succesul. După ce a urmat cursurile prestigioasei şcoli Saint Martins din Londra, unde colecţia sa de absolvire „Les Incroyables”, inspirată de Revoluţia Franceză, a făcut senzaţie, el şi-a lansat propria marcă de pret-a-porter în 1984. În 1987, British Fashion Council l-a numit designerul anului.

În 1990, s-a mutat la Paris şi a fost numit la Givenchy în 1995. În anul următor, a fost consacrarea: a preluat frâiele creative la Dior. Prima ţinută creată de el a fost o rochie purtată de Lady Di.

De-a lungul anilor, John Galliano s-a distins prin arta croielii, prin măiestria drapajului, prin îmbinarea abilă a materialelor nobile şi prin strălucirea culorilor sale.

Prezentările sale de modă sunt adevărate spectacole, care şochează de asemenea, precum colecţia „Clochards” (2000), inspirată de hainele celor fără adăpost.

Evaluarea SpaceX a crescut la 350 de miliarde de dolari, compania răscumpărând acţiuni

Sfatul șocant pe care i l-a dat un chatbot unui adolescent: ce i-a propus să le facă părinților săi