Jubileu – Vaticanul sărbătoreşte călătoria prin intermediul expoziţiei „En Route”

Cu ocazia Jubileului, Biblioteca Vaticanului propune expoziţia „En Route”, care este o reflecţie asupra temei călătoriei. Centrul întregii expoziţii este descoperirea recentă a unei colecţii din moştenirea diplomatului Cesare Poma (1862-1932). Este vorba de colecţia Poma.Periodici, o colecţie de aproximativ 1.200 de ziare, din cele mai îndepărtate locuri şi tipărite în cele mai îndepărtate limbi de pe cele cinci continente.

Din acest fond reiese, de asemenea, povestea unei publicaţii periodice, intitulată „En route”, pe care doi jurnalişti francezi, Lucien Leroy şi Henri Papillaud, au publicat-o în timpul călătoriei lor în jurul lumii între 1895 şi 1897, pentru a-şi finanţa demersul şi a relata despre locurile pe care le-au vizitat. Alături de aceste aventuri exclusiv masculine se află poveştile unor femei care, în plină epocă victoriană, depăşind stereotipurile culturale ale vremii, au pornit singure în călătoria lor specială în jurul lumii.

Pentru a prezenta publicului colecţia „Poma.Periodici” şi poveştile călătorilor şi călătoarelor selectate, Biblioteca Vaticanului a convocat trei creativi contemporani: Lorenzo Jovanotti Cherubini, ilustratoarea Kristjana S Williams şi Maria Grazia Chiuri, director artistic al colecţiei feminine Dior, fiecăruia dintre aceştia fiindu-i încredinţată o secţiune a expoziţiei.

Expoziţia este curatoriată de Don Giacomo Cardinali, Simona De Crescenzo, Francesca Giannetto şi Delio V.

„Gallerie d’Italia îşi uneşte forţele cu Biblioteca Vaticanului, într-un an special, pentru a sprijini dialogul dintre un patrimoniu istoric inestimabil – subliniază Michele Coppola, director executiv Art, Culture & Heritage al Intesa Sanpaolo şi director general al Gallerie d’Italia, care sprijină proiectul – şi noi poveşti care ne ajută să citim istoria şi să înţelegem evenimentele actuale. Datorită sensibilităţii artiştilor şi designerilor, numeroasele „tururi ale lumii” ne reamintesc, la Roma şi într-un loc magic, că oamenii şi cultura rămân în centrul atenţiei noastre. A fi prezent aici, cu colecţiile de artă ale Intesa Sanpaolo, înseamnă a crede cu tărie în rolul pe care cultura îl joacă şi astăzi. Acesta este sensul proiectului Cultura al unei mari companii private, al celei mai importante bănci italiene”.

„În viaţă, în călătorii, în vicisitudini, în lucruri, în aventuri, am întâlnit adesea bunătatea străinilor”, a spus Jovanotti, ”En Route există, am întâlnit-o, am experimentat-o adesea şi de fiecare dată i-am acordat atenţie, mi-am amintit de ea, i-am simţit imensa putere moale. Adevărata „soft power” a lumii constă în bunătatea străinilor, în a ne recunoaşte unii pe alţii ca oameni, în a ne da o mână de ajutor unii altora fără alt scop decât acesta”.

Pentru Enrico Bagnasco, CEO al Sparkle, „reflecţia asupra călătoriei în jurul lumii ne conduce inevitabil la luarea în considerare a rolului crucial al comunicării în istoria recentă. Rutele digitale au generat o reţea globală interconectată care permite comunicarea instantanee şi schimbul de informaţii la scară globală. Sparkle este mândră să sprijine această iniţiativă care, în timp ce sărbătoreşte călătoriile ca instrument de inovare, schimb cultural şi progres tehnologic, subliniază, de asemenea, importanţa comunicării: de la marile jurnale de călătorie din trecut la platformele digitale globale de astăzi.
  

Sebastian Colţescu arbitrează meciul FCSB – CFR Cluj, de duminică, din Superliga. Cine a fost delegat la Universitatea Craiova – Poli Iaşi

VIDEO Ilie Bolojan n-a avut nicio discuţie privată cu Iohannis de când a devenit liderul PNL