Jurnalista italiană Cecilia Sala, arestată la 19 decembrie în Iran din cauză că a ”încălcat legile” Republicii islamice, a fost eliberată şi este în curs să fie repatriată, anunţă miercuri Guvernul italian, relatează AFP.
”Compatrioata noastră a fost eliberată de către autorităţile iraniene şi se întoarce în Italia”, anunţă într-un comunicat serviciile guvernului.
”Avionul care o repatriază pe jurnalista Cecilia Sala a decolat acum câteva minute” şi urma să aterizeze miercuri seara la Roma.
Această eliberare este rodul ”unei munci intense prin intermdiul căilor diplomatice şi de informaţii”, subliniază Guvernul.
Premierul „Giorgia Meloni îşi exprimă recunoştinţa faţă de toţi cei care au contribuit la a face posibilă întoarcerea Ceciliei, care-i permite să-şi reîntâlnească familia şi colegii”.
Meloni a primit-o la 2 ianuarie, la sediul Guvernului, pe mama jurnalistei şi a discutat la telefon cu tatăl acesteia.
Cecilia Sala a fost arestată la Teheran în timpul unui sejur profesional cu o viză jurnalistică, însă autorităţile iraniene nu au comunicat niciodată motivul exact al arestării.
Jurnalista în vârstă de 29 de ani a fost încarcerată de atunci într-o celulă în Închisoarea Evin, la Teheran. Ea lucreează la Chora Media, un site de podcasturi, şi la cotidianul Il Foglio.
Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani l-a convocat la 2 ianuarie pe ambasadorul Iranului, căruia i-a cerut ”eliberarea imediată” a jurnalistei.
Italia a cerut ca deţinutei să-i fie aplicat ”un tratament care să respecte demnitatea umană”, după ce presa italiană a scris că aceasta se afla la izolare, era nevoită să doarmă pe jos şi că a fost privată de ochelari.
La 3 ianuarie, ambasadoarea Italiei în Iran a fost convocată, la rândul său, de Teheran.
MONEDĂ DE SCHIMB
Jurnalista, care urma să se întoarcă la 20 decembrie în Italia, a fost reţinută la câteva zile după arestarea în Statele Unite şi în Italia a doi iranieni suspectaţi de justiţia americană de transfer de tehnologii sensibile.
Mohammad Abedini, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat în decembrie în Italia la cererea autorităţilor americane.
Mahdi Mohammad Sadeghi, în vârstă de 42 de ani, cu dublă naţionalitate, a fost încarcerat în Statele Unite.
Justiţia americană i-a acuzat în mod oficial la 17 decembrie de ”exportarea către Iran a unor componente electronice sofisticate” care încalcă reglementarea americană şi sancţiuni americane impuse Iranului.
Potrivit Departamentului american al Justiţiei, aceste componente au fost folosite într-un atac cu dronă în Iordania, soldat în ianuarue 2024 cu moartea a trei militari americani.
Iranul a negat orice implicare şi a respins acuzaţii ”fără fundament”.
Teheranul a respins luni orice ”legătură” între arestarea Ceciliei Sala şi a lui Mohammad Abedini.
Iranul, care deţine numeroşi cetăţeni din Occident cu dublă cetăţenie, este acuzat de către susţinătorii acestora sau ONG-uri de faptul că-i foloseşte ca monedă de schimb în negocieri de la stat la stat.
Cécile Kohler şi Jacques Paris, un cuplu francez încarecrat din 2022, în timpul unui sejur turistic, sunt acuzaţi de către autorităţăile iraniene de ”spionaj”, o acuzţaie ”respinsă ferm” de apropiaţii lor.
Un al treilea francez, Olivier, al cărui nume de familie nu a fost făcut public, este deţinut în Iran din 2022. Parisul îi consideră pe aceşti deţinuţi drept ”ostatici de stat”.
Ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot le-a cerut marţi cetăţenilor francezi să nu se mai ducă în Iran până la ”eliberarea completă” a deţinuţilor francezi în această ţară.