Fostul vicepreşedinte american Kamala Harris a denunţat miercuri exercitarea „egoistă” a puterii de către Donald Trump, în primul său discurs important după înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din noiembrie, conform AFP.
Democrata, care, potrivit presei americane, ezită între a candida din nou la Casa Albă în 2028 sau a candida la funcţia de guvernator al Californiei în 2026, a făcut apel la americani să nu se lase „păcăliţi” de aparentul „haos” al începutului de mandat al miliardarului republican.
Dincolo de numeroasele sale eschive cu privire la tarife, Trump pune în aplicare un „program care a fost elaborat timp de decenii” de conservatori, a subliniat ea.
Această agendă vizează „reducerea educaţiei publice, (…) ŕ reducerea dimensiunii guvernului şi apoi privatizarea serviciilor sale. Toate acestea în timp ce se acordă facilităţi fiscale celor mai bogaţi”, a sintetizat ea.
Ea a denunţat o „viziune îngustă şi egoistă a Americii, unde îi pedepsim pe cei care spun adevărul, unde îi favorizăm pe cei credincioşi, unde profităm de puterea noastră şi unde îi lăsăm pe alţii să se descurce singuri”.
Primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump au fost marcate de peste 140 de decrete prezidenţiale – dintre care multe au fost blocate în instanţă.
Septuagenarul şi-a atacat în mod remarcabil adversarii politici, a mediatizat pe scară largă deportările imigranţilor ilegali şi a încercat să desfiinţeze personalul guvernului federal, cu ajutorul aliatului său miliardar Elon Musk.
Conform sondajelor, baza ferventă a lui Donald Trump are încă o credinţă aproape religioasă în el, însă mulţi americani par dezorientaţi de amploarea schimbărilor în curs.
Tarifele impuse de preşedinte şi războiul comercial pe care l-a declanşat cu China cristalizează îndoielile. Acestea sporesc temerile legate de o reapariţie a inflaţiei, pe care mulţi alegători au sperat că o vor reduce odată cu revenirea sa la putere.
Bătălia cu justiţia pe tema imigraţiei şi presiunea exercitată asupra universităţilor din ţară sunt, de asemenea, controversate.
După şase luni de discreţie în urma înfrângerii sale, Harris a fost invitata unei asociaţii care încurajează femeile să se implice în politică.
Ea a declarat că încercările lui Trump de a maximiza autoritatea preşedintelui expun SUA riscului unei „crize constituţionale”.
„Dacă acest lucru se întâmplă, (…) singura putere care nu trebuie să eşueze este vocea poporului”.
„Preşedintele Trump, administraţia sa şi aliaţii lor mizează pe ideea că frica poate fi contagioasă’, a observat ea.
Dar „frica nu este singurul lucru care este contagios. Curajul este contagios”, a spus ea, lăudând curajul judecătorilor, academicienilor şi cetăţenilor obişnuiţi care se opun guvernului.
„Curajul tuturor acestor americani mă inspiră”, a insistat ea.
Fostul senator şi procuror general al Californiei este considerată favorită dacă ar candida pentru funcţia de guvernator al acestui stat.
O nouă candidatură prezidenţială ar fi mai puţin uşoară. Partidul Democrat rămâne foarte discreditat în sondaje şi mulţi din stânga doresc să întoarcă pagina administraţiei Biden, a cărei moştenire o poartă.