Kelemen Hunor spune că decizia privind doborârea dronelor ruseşti nu se poate lua fără o hotărâre a NATO

O decizie privind doborârea dronelor ruse din apropierea spaţiului aerian al ţării noastre – posibilitate invocată miercuri de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe – nu se poate lua fără o hotărâre foarte clară din partea Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Din punctul meu de vedere, să tragi dinspre România spre Ucraina, în spaţiul lor aerian, se poate doar cu aprobarea Alianţei. Nu se poate că aşa vrea ministrul de Externe din Ucraina. Nu se poate”, a declarat Kelemen Hunor, la TVR Info.

El s-a arătat de acord cu modificarea legislaţiei în Parlament, dar a subliniat că orice decizie la acest nivel nu poate fi luată în mod unilateral, fără o hotărâre clară din partea Alianţei Nord-Atlantice.

„Da, noi trebuie să modificăm legislaţia, ar fi trebuit să o modificăm de foarte mult timp, că războiul e din 2022 şi noi nu avem legislaţia modificată pentru a doborî dronele. Şi aici, sigur, Parlamentul va vota, că marea majoritate a Parlamentului din acest punct de vedere este de aceeaşi părere. Deci, în momentul în care ajunge pe masa Parlamentului, vom vota cu toţii această posibilitate, dar şi în condiţiile în care tu tragi asupra dronelor care au intrat în spaţiul aerian românesc s-ar putea să te duci cu muniţia spre Ucraina, deci trebuie un acord şi cu Ucraina. Dar dorinţa ucrainenilor să tragem noi de aici la ţintele din Ucraina nu merge fără o direcţie clară, o hotărâre foarte clară din partea Alianţei Nord Atlantice, ceea ce nu cred că se va întâmpla foarte repede, că are alte implicaţii. Polonezii, care îi susţin pe ucraineni, noi care îi susţinem pe ucraineni, nu degeaba spunem că nu este o chestiune unilaterală. Într-o alianţă militară de apărare nu poţi să iei decizii unilaterale”, a argumentat liderul UDMR.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a declarat miercuri, la Bucureşti, că face apel la partenerii români să analizeze posibilitatea de a doborî dronele ruse din apropierea spaţiului aerian al ţării noastre.

Ministrul de la Kiev a spus că este „recunoscător” pentru decizia „istorică” a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei.

„Este foarte importantă, pentru a consolida apărarea Ucrainei. Este un scut nu numai pentru Ucraina, cât şi pentru Europa. Noi astăzi apărăm nu numai Ucraina, ci şi Europa. Avem cazuri numeroase de încălcare a spaţiilor aeriene ale statelor NATO de către rachetele sau dronele ruseşti. De aceea acest sistem, mai ales în preajma iernii, ne va permite să consolidăm capacităţile noastre de apărare. Ne apără infrastructura energetică şi, după cum vedeţi acum, eforturile Rusiei sunt direcţionate către a ne împiedica să producem energie electrică”, a punctat ministrul ucrainea.

El a subliniat că rachetele şi dronele ruse „trec sau cad în apropiere de staţiile atomo-electrice din Ucraina şi pot fi extrem de periculoase”.

„De aceea vreau să rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”, a mai spus ministrul ucrainean. AGERPRES / (A – autor: Cătălina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)

 

Citiţi şi:

 

Kelemen Hunor: UDMR vrea să fie în Executiv după alegeri, dacă vor exista condiţiile 

 

Kelemen Hunor: Iohannis a ţinut PNL la guvernare; acum e rândul lor să plătească factura

Sursa: www.agerpres.ro

Ciucă: Geoană nu m-a căutat, ne-am întâlnit întâmplător în aeroport/ Suntem ideologii diferite/ Cu Ciolacu suntem într-o relaţie strict pe atribuţiile coaliţiei de guvernare

Elena Lasconi: Eu cred că anul viitor vom avea un guvern USR-PNL-UDMR