Vladislav Vlasiuk a subliniat că anumite componente esențiale, cum ar fi cele pentru supraveghere, drone și rachete, provin și din țări occidentale precum SUA, Olanda, Japonia și Elveția. Deși China neagă implicarea în conflict, Ucraina cere măsuri suplimentare pentru a stopa fluxul de tehnologie către Rusia, inclusiv sancțiuni mai stricte din partea UE.
Rusia a început „o invazie la scară largă” a Ucrainei în 2022 și, în ciuda sancțiunilor occidentale radicale, Moscova a reușit să își aprovizioneze mașinăria militară cu microcipuri și semiconductori occidentali. Uniunea Europeană ar putea face mai mult pentru a opri fluxul de produse occidentale, a declarat Vlasiuk, inclusiv prin luarea de măsuri împotriva firmei nucleare ruse Rosatom.
„Rosatom… credem că (n.r. Rusia) s-a folosit de rețelele sale pentru a aproviziona armata rusă”, a spus el. Capitalele europene au fost reticente în a lua măsuri din cauza dominației Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea centralelor nucleare.
Blocul ar putea, de asemenea, să vizeze logistica Rusiei, precum aeroporturile și porturile maritime, și instituțiile financiare care facilitează vânzările, a spus Vlasiuk. El a subliniat, de asemenea, un pachet de sancțiuni al SUA asupra sectorului IT, despre care a afirmat că a fost foarte eficient de la intrarea în vigoare la începutul acestei luni.