Kievul restrânge utilizarea aplicaţiei Telegram de către militari şi oficiali din motive de securitate

Consiliul Apărării şi Securităţii Naţionale a Ucrainei anunţă vineri că interzice folosirea Telegram, o mesagerie foarte populară fondată de către rusul Pavel Durov, pe dispozitive electronice ale militarilor şi oficialilor, suspectând serviciile ruse că accesează discuţiile, relatează AFP.

”S-a decis să se interzică instalatrea şi folosirea Telegram pe dispozitivele oficiale ale reprezentanţilor Guvernului, personalului militar, angajaţilor sectorului securităţii şi apărării şi întreprinderilor care exploatează infrastructuri critice”, anunţă într-un comunicat Consiliul.

Militarii ”o folosesc adesea pentru a discuta probleme de serviciu” confidenţiale, a comentat la AFP un oficial ucrainean de rang înalt din sectorul securităţii, sub protecţia anonimatului.

”Aceasta este o mare sursă de scurgeri de informaţii, pentru că Telegram este foarte uşor piratată” de către ruşi, a explicat el.

Salariaţii care sunt obligaţi să folosească Telegram în cadrul funcţiei – pentru a difuza comunicate oficiale – nu sunt vizaţi însă de această regulă, precizează Consiliul, aplicaţia fiind un releu mare de comunicare a armatei şi puterilor publice.

Această alegere a fost făcută în timpul unei reuniuni privind ”ameninţări de securitate naţională” reprezentate de aplicaţie, anunţă instituţia, aflată în subordinea preşedinţia ucrainene.

Directorului serviciilor militare ucrainene de informaţii (GUR) Kirilo Budanov a prezentat ”informaţii dovedite” care arată că servicile ruse de informaţii ”au acces la corespondenţa personală a utilizatorilor Telegram, inclusiv la mesaje şterse, şi la date personale”, potrivit Consilului.

Reprezentanţi ai serviciilor ucrainene de securitate dau la asigurări că Telegram este folosit de Moscova în atacuri cibernetice sau în geolocalizarea utilizatorilor.

Sectorul bancar european, în fața unei surprize de proporții: Ce ar însemna preluarea Commerzbank pentru UniCredit

Loteria Patrimoniului în Franţa – 7,5 milioane de euro pentru 18 situri emblematice în 2024