Klaus Iohannis: Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct! Cum să plec, dacă Constituţia îmi spune că trebuie să stau? Dacă aş pleca, ar trebui să plec prin demisie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, despre criticile privind prelungirea mandatului său, până la alegerea unui nou şef al statului, că în Constituţie e precizat clar că mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul, fără niciun fel de interpretare şi acelaşi lucru a fost spus şi de către CCR. ”Cum să plec, dacă Constituţia îmi spune că trebuie să stau? Dacă aş pleca, ar trebui să plec prin demisie”, a mai spus Iohannis, el arătând că ar face-o pentru un interes public, nu pentru interesul unui politician sau altul care vrea să se profileze împotriva sa.

”Am observat în spaţiu public fel şi fel de interpretări. Constituţia noastră, în acest punct, este foarte clară. Şi această situaţie este expres prevăzută în articolul 82 din Constituţie. Deci, nu este cumva o ingerinţă din partea mea în treburile constituţionale, ci este articol de Constituţie. Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct. Fără niciun fel de posibilitate de interpretare”, a declarat preşedintele Iohannis la Bruxelles, despre prelungirea mandatului său, până la alegerea unui nou şef al statului. 

El a precizat că ”Curtea Constituţională nu i-a prelungit mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni care probabil nu au avut timp să citească articolul din lege, chit că e numai un rând”.

”Curtea Constituţională a subliniat că există acest articol şi acesta se aplică. Atât. Deci Curtea Constituţională de fapt a spus: Atenţie! Este lege şi legea se aplică. Asta a spus Curtea Constituţională şi asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. Cum să plec, dacă Constituţia îmi spune că trebuie să stau? Nu este o alegere. Dacă aş pleca, ar trebui să plec prin demisie. Or să plec prin demisie, sigur, este posibil şi acest lucru, dar n-aş face-o fără o motivaţie extrem, extrem de solidă, pentru un interes public. Nu pentru interesul unui politician sau alt politician care vrea să se profileze împotriva mea”, a explicat şeful statului.

”Aş face-o doar, repet, atunci când ar exista un interes public major, care altfel nu se poate rezolva. Deci lucrurile sunt constituţional clare, sunt legal clare, dar evident suntem în campanie electorală după campanie electorală şi mulţi politicieni încearcă să vehiculeze aceste chestiuni în aşa fel încât să pară că ei sunt salvatorii naţiunii şi eu nu”, a mai subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis: Alegerile prezidenţiale ar trebui organizate destul de repede. Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva. Nici nu m-am aşteptat ca Guvernul care tocmai pleacă să clarifice această chestiune

Klaus Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze propriii politicieni. Am ajunge înapoi, înainte de 89 / Au fost şi încălcări ale legii în zona de antisemitism, de propagandă legionară, ar fi trebuit să fie urmărite