Klaus Iohannis, mesaj în deschiderea Climate Change Summit: Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, într-un mesaj transmis, marţi, în deschiderea Climate Change Summit, că este imperativă colaborarea pentru a găsi soluţii şi a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. ”Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm şi să sprijinim toate ţările şi toţi cetăţenii, în special pe cei mai expuşi la degradarea mediului”, a subliniat el.

”Schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent şi efectele lor depăşesc graniţele naţionale. Fenomene meteorologice extreme au loc în lume, afectându-ne comunităţile şi bunăstarea. În doar câteva luni, România s-a confruntat cu valuri de căldură, perioade de secetă prelungită şi inundaţii extinse. În acest context, este imperativ să lucrăm împreună atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a găsi soluţii şi a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. Climate Change Summit, aflat acum la cea de-a treia ediţie, sprijină procesul de căutare şi identificare a soluţiilor cu optimism şi hotărâre. Permiteţi-mi să vă felicit pentru aceasta”, a transmis Klaus Iohannis, în mesajul prezentat, la Bucureşti, de Alexandra-Maria Bocşe, consilier de stat – Departamentul Climă şi Sustenabilitate.

Potrivit şefului statului, summitul reuneşte o gamă largă de părţi interesate printre care oficiali naţionali şi ai Uniunii Europene, societate civilă şi lideri din mediul de afaceri, precum şi tineri lideri din întreaga Europă.

Iohannis a mulţumit celor implicaţi pentru munca depusă în domeniul schimbărilor climatice şi pentru angajamentul de a rămâne implicaţi pe această temă.

”Acest angajament este esenţial pentru depăşirea viitoarelor provocări. Trebuie să accelerăm ritmul acţiunilor noastre climatice. România a adoptat recent o nouă Strategie Naţională privind Adaptarea la Schimbările Climatice, care ghidează răspunsul naţional şi alocarea de resurse pentru a face naţiunea noastră mai rezilientă la impactul negativ al schimbărilor climatice”, a arătat el.

Klaus Iohannis a subliniat că nu trebuie neglijată atenuarea schimbărilor climatice.

”Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm şi să sprijinim toate ţările şi toţi cetăţenii, în special pe cei mai expuşi la degradarea mediului. Prin Agenda Strategică 2024-2029 adoptată la Consiliul European din iunie, noi, liderii europeni, ne-am angajat să creăm un cadru stabil şi un mediu de sprijin pentru producţia europeană de tehnologii şi produse net-zero. La nivel naţional, trebuie să ne îmbunătăţim politica şi sprijinul financiar pentru cercetarea, producţia şi utilizarea tehnologiilor verzi care ne pot ajuta să protejăm mediul, precum şi să generăm creştere economică şi locuri de muncă noi, de înaltă calitate”, a mai transmis şeful statului.

Potrivit acestuia, ”este din ce în ce mai clar” că acţiunile privind clima şi mediul trebuie să meargă mână în mână cu măsurile de creştere a competitivităţii, iar fiecare sector – fie că este vorba de mediul de afaceri, mediul academic, ONG-uri sau instituţii publice – este esenţial pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

”Vreau să închei prin a vă ura o reuniune excelentă şi mult succes în identificarea de soluţii şi asumarea de angajamente care să abordeze eficient schimbările climatice în România şi la nivel internaţional. Trebuie să ne unim forţele şi cunoştinţele pentru a construi un viitor mai sigur, mai verde şi mai plin de oportunităţi, pentru toţi”, a conchis Iohannis.

UNSAR: 820.000 lei, cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei asigurări de viaţă

Scandal la Primăria Mangalia. Mai mulţi membri AUR au cerut explicaţii după ce la instanţă a fost trimisă propunere de validare sau invalidare a consilierilor locali / Primarul Cristian Radu, sancţionat pentru apelare abuzivă la 112