Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va apăra cu toate mijloacele disponibile navele care folosesc Marea Baltică, iar recenta încercare eşuată a Estoniei de a sechestra un petrolier arată că Moscova ar putea răspunde cu acţiuni dure dacă va fi necesar, relatează Reuters.
Estonia a anunţat joia trecută că Moscova a trimis pentru scurt timp un avion de vânătoare în spaţiul aerian al NATO deasupra Mării Baltice, în timpul unei încercări estoniene de a opri un petrolier cu destinaţia Rusia. Tallinn a considerat că acesta făcea parte din „flota-fantomă” a Rusiei, care sfidează sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.
Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită, a reţinut apoi, duminică, în apele ruse, un petrolier deţinut de Grecia, după ce acesta părăsise un port estonian, a relatat marţi televiziunea publică estoniană ERR. Reţinerea navei, eliberată între timp de Rusia, a alimentat îngrijorările cu privire la posibile perturbări ale transportului maritim pe căile maritime baltice aglomerate utilizate pentru transportul de petrol.
Întrebat ce ar putea face Rusia pentru a-şi proteja interesele maritime în Marea Baltică de ceea ce Moscova a descris ca fiind o acţiune ostilă din partea statelor membre ale UE şi a Marii Britanii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „După cum au arătat ultimele evenimente legate de tentativa de atac pirateresc asupra unuia dintre petroliere, Rusia a demonstrat că este capabilă să răspundă destul de dur”.
Peskov a declarat că Rusia este pregătită să utilizeze „toate mijloacele” de care dispune în viitor pentru a răspunde unor astfel de incidente în cadrul dreptului internaţional şi că are la dispoziţie o gamă largă de opţiuni de răspuns.
Marţi, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a acuzat NATO de desfăşurarea a ceea ce ea a numit acţiuni agresive în Marea Baltică, care au împiedicat libertatea de navigaţie, după ce Estonia a încercat şi nu a reuşit să prindă petrolierul cu destinaţia Rusia.