Kremlinul compară anexările propuse de Trump cu cele făcute de Rusia în Ucraina: ‘Să arătăm respect pentru opinia acestor oameni’

Potrivit acestuia, Rusia „urmărește îndeaproape” „evoluția destul de dramatică a situației” din jurul Groenlandei, dar aceasta este „mai mult o chestiune de relații bilaterale între Statele Unite și Danemarca și alte state”.

„Probabil, putem adăuga și că există cuvinte diferite de la Washington despre opinia populației. Europa reacționează foarte timid la acest lucru – este clar că este înfricoșător să reacționezi la cuvintele lui Trump, așa că Europa reacționează foarte precaut, modest, în liniște, aproape în șoaptă. La urma urmei, dacă există cuvinte despre necesitatea de a ține cont de opinia oamenilor, atunci probabil că este necesar să ne amintim opinia oamenilor din cele patru noi regiuni ale Federației Ruse și este necesar să arătăm același respect pentru opinia acestor oameni”, a spus Peskov, conform presei ruse.

Răspunzând la o întrebare despre intențiile președintelui ales al SUA cu privire la Groenlanda, Peskov a numit zona arctică „o zonă de interese naționale și strategice” ale Rusiei.

„Suntem prezenți în zona arctică și vom continua să fim prezenți acolo. Suntem interesați să menținem o atmosferă de pace și stabilitate în zona arctică și suntem gata să interacționăm cu toate țările lumii”, a adăugat Peskov.

Context

Donald Trump a refuzat luni să excludă recurgerea la acţiuni militare sau economice ca parte a dorinţei sale declarate ca SUA să preia controlul asupra Groenlandei, precum şi a Canalului Panama.

El a spus că SUA au nevoie de Groenlanda din raţiuni de securitate naţională. Marţi, Trump a ameninţat că va folosi „forţa economică” împotriva Canadei, după ce a afirmat cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină „al 51-lea stat” american.

Capitalele europene au reacţionat la scurt timp. Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre o ”anumită neînţelegere” din partea liderilor europeni.

La rândul său, ministrul de externe danez, Lars Lokke Rasmussen, a făcut un apel la raţiune: ”Ar trebui să ne facem toţi un serviciu încetinindu-ne puţin ritmul cardiac”.

De asemenea, el a spus că Danemarca este deschisă pentru ”un dialog cu americanii” cu privire la maniera ”în care puteam coopera” în Arctica.

Comisia Europeană a cerut respectarea suveranităţii statelor membre ale UE şi a susţinut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE. „Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, întrebată la conferinţa zilnică de presă a acestei instituţii despre declaraţia lui Donald Trump asupra posibilităţii de a folosi forţa pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.

Groenlanda, care încearcă să obţină suveranitatea, dar rămâne dependentă financiar de Danemarca, a devenit tot mai atractivă pentru resursele sale naturale – deşi prospectarea petrolieră şi exploatarea uraniului sunt interzise – şi pentru importanţa sa geostrategică, Statele Unite având deja o bază militară acolo.

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘Condițiile din acest spital românesc sunt mult peste cele din străinătate’, spune o pacientă a Spitalului de Recuperare Medicală ‘Sfântul Sava’

Joe Biden se pregătește să impună noi sancțiuni Rusiei înainte ca Trump să preia mandatul