Kremlinul loveşte puternic Republica Moldova: interzice transportatorilor de marfă din Moldova să aducă încărcături în Rusia, dar şi să tranzite teritoriul rus

Potrivit Infotag, încă din ianuarie 2025, Rusia a amintit că operatorii săi nu mai efectuează transporturi de marfă pe teritoriul Moldovei încă din 2022, având în vedere situaţia din regiune. Prin urmare, această „disproporţie nu corespunde obiectivelor acordului anterior realizat, care prevede dezvoltarea mijloacelor de transport între state pe baza principiilor reciprocităţii”, a transmis Moscova.

Această măsură înseamnă că transportatorilor de marfă din Moldova le este acum interzis nu doar să aducă încărcături în Rusia, dar şi să tranziteze teritoriul rus.

Restricţia nu se aplică transportului de animale vii, carne şi subproduse din carne, peşte, produse lactate, ouă, legume, fructe, nuci şi alte bunuri. Însă, începând cu 26 aprilie, din lista produselor care pot fi transportate prin teritoriul Rusiei vor fi eliminate băuturile alcoolice, produsele din tutun, precum şi cacao şi produsele din cacao.

Anterior, pe lista ţărilor căror le erau interzise transporturile de mărfuri, cu câteva excepţii, se aflau ţările UE, Ucraina, Marea Britanie şi Norvegia.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău Daniel Vodă a declarat, citat de NewsMaker, că „această decizie este unilaterală, loveşte în transportatorii moldoveni şi arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldoveneşti”. Potrivit lui Vodă, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care deţin autorizaţii, şi se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii.

„Asta înseamnă că firmelor noastre moldoveneşti li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noştri stau blocaţi la vamă”, a explicat Vodă. „Federaţia Rusă, cu părere de rău, nu respectă angajamentele şi continuă să folosească relaţiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declaraţiilor publice de simpatie faţă de poporul Republicii Moldova”.

Potrivit reprezentantului Guvernului de la Chişinău, decizia Rusiei „va determina agenţii economici din Republica Moldova să se orienteze către alte pieţe, unde există predictibilitate şi respectarea regulilor”.

„Pentru a creşte şi diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte pieţe şi consolidarea rutelor alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz şi Asia Centrală, pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, în vigoare din iunie 2022, cu acces la o piaţă predictibilă. Autorităţile Republicii Moldova vor continua să apere interesele companiilor moldoveneşti şi sunt în căutare de soluţii alternative pentru agenţii economici, precum parteneriatele cu alte state şi organizaţii internaţionale”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cifre greu de privit: care este ultimul bilanț al victimelor puternicului cutremur din Myanmar

Medic cardiolog: Cele mai multe cazuri de boli cardio-vasculare sau cancer pot fi prevenite/ Care sunt ce cinci factori de risc major pentru aceste boli/ Stresul nu este unul dintre factori