La metroul din Manhattan, new-yorkezii au început din nou să scrie câteva cuvinte, gânduri şi idei pe bileţele de tip post-it pe care apoi le lipesc pe peretele unui coridor subteran – este un mod de a atenua temerile apărute în urma alegerii lui Donald Trump, relatează AFP.
„Să fim mai drăguţi”, „Voi fi deportat?”, „Scapă de Trump”, „Un preşedinte criminal” – sunt câteva dintre gândurile sumare aşternute pe aceste bileţele de hârtie multicolore.
Ideea nu este complet nouă, ci datează din 2016. Într-o formă diferită, artistul Matt Chavez a numit-o atunci „Subway Therapy” (Terapia de metrou). „Nu erau bileţelele post-it pe atunci”, explică bărbatul de 36 de ani, în timp ce pasagerii – turişti, familii, muncitori – se opresc pentru a citi sau a scrie. „Eram doar eu care vorbeam cu oamenii. Dar după ce Trump a fost ales prima dată în acelaşi an, am trecut la nivelul următor. Am vrut să îi ajut pe oameni să se exprime, să îşi împărtăşească ideile şi să se unească”, spune Matt Chavez.
El a relansat acest concept de „terapie Post-it” – pe care l-a aplicat şi în alte locuri din Statele Unite, dar şi la Bruxelles şi Malmö (Suedia) – în urmă cu o săptămână, chiar înainte de alegerile prezidenţiale de marţi.
Oraşul New York a votat masiv pentru democrata Kamala Harris, deşi este oraşul natal al lui Donald Trump, dar voturile pentru Kamala Harris au fost mult mai puţine decât cele pentru Joe Biden în 2020.
„Observ că oamenii scriu mai mult despre temerile şi anxietăţile lor, dar şi despre puterea şi rezistenţa lor”, subliniază Matt Chavez.
Esra Yalcin, grafician de origine turcă, a venit însoţită de fiica sa, pe care a fotografiat-o lipindu-şi pătrăţelul de hârtie pe fainţa albă tipică metroului newyorkez. Femeia în vârstă de 50 de ani îşi aminteşte că a venit în 2016, după prima alegere a miliardarului new-yorkez, când era însărcinată cu fiica sa Lia. „De data aceasta, scriem oamenilor să rămână puternici”, spune ea.