La ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor vor participa peste 70 de instituţii din întreaga ţară, anunţă Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. Ministerul Culturii susţine oficial manifestarea pentru prima dată, integrând diversitatea ofertei muzeale într-o platformă naţională coerentă de comunicare şi promovare.
Mesajul principal – Educaţia prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activităţile propuse, contribuind la poziţionarea culturii ca factor esenţial în evoluţia societăţii.
Potrivit RNMR, ajuns la cea de-a XXI-a ediţie, evenimentul Noaptea Muzeelor îşi reconfirmă rolul esenţial în peisajul cultural naţional şi european, fiind un proiect de anvergură lansat iniţial în Franţa şi extins la nivel continental şi internaţional. Acest demers oferă publicului o experienţă muzeală inedită, prin deschiderea instituţiilor muzeale într-un interval orar neconvenţional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.
În această noapte, muzeele capătă o dimensiune alternativă – devin spaţii participative, animate de expoziţii neobişnuite, activări creative şi noi forme de dialog cu vizitatorii. Este un eveniment care stimulează curiozitatea şi implicarea, atrage un public numeros şi divers, şi contribuie la dezvoltarea unei relaţii pe termen lung între muzee şi comunităţile lor.
Prin Noaptea Muzeelor, instituţiile muzeale îşi valorifică la maximum potenţialul cultural, social şi economic, consolidându-şi rolul în cadrul industriilor culturale şi creative. Muzeele de tip pavilionar, muzeele în aer liber, dar şi alte entităţi culturale, îşi pot promova în mod eficient patrimoniul şi produsele culturale pe întreg parcursul anului. Totodată, diversificarea programelor şi a formelor de prezentare contribuie la o mai bună accesibilitate şi la o adresabilitate crescută, pentru toate categoriile de vârstă.
Pe durata evenimentului, muzeele din întreaga ţară devin veritabile centre de atracţie, de socializare şi de consum cultural, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Oferta culturală propusă este adaptată şi atent structurată, cu scopul de a transforma muzeele în spaţii comunitare active, integrate firesc în viaţa cotidiană. Ineditul şi interactivitatea devin elemente definitorii ale acestei nopţi.
Diversitatea instituţiilor muzeale din România şi bogăţia patrimoniului gestionat transformă această ediţie într-un context favorabil pentru promovarea educaţiei prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului şi pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului şi de afirmare a muzeului ca actor activ în viaţa comunităţii.
Noaptea Muzeelor, coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, este un Proiect Cultural finanţat de Ministerul Culturii.