Laboratorul DSP, aliatul nevăzut în lupta cu radonul din locuințe și spații publice

„Am dorit să reamintim prestările de servicii pe care le putem efectua pentru supravegherea stării de sănătate a populaţiei, urmare a acţiunilor radiaţiilor ionizante naturale şi artificiale asupra organismului uman. Putem fi folos celor care, de exemplu, îşi construiesc o casă şi solicită depistarea radonului, cei care au fabrici de îmbuteliere a apei minerale, cei care au unităţi de procesare a ciupercilor, cei expuşi profesionali în CT-uri, în instalaţii radiologice şi multe altele. Acest comunicat este o informare despre Laboratorul nostru de Igiena Radiaţiilor, pe care îl avem din anii ’90, pentru că în ţară, din 41 de DSP-uri, au mai rămas numai 18 laboratoare”, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

În spectrul larg al radiaţiilor ionizante naturale, alături de radiaţiile cosmice şi radiaţiile terestre, specialiştii menţionează şi radiaţiile legate de habitatul interior, deoarece în unităţile publice şi locuinţe se poate identifica şi măsura concentraţia de radon, care provine din materialele de construcţii ale acestora, şi care este considerat a fi a doua cauză a cancerului pulmonar, după fumat.

Laboratorul specializat din cadrul DSP vine şi în sprijinul detectării radiaţiilor ionizante artificiale, ce provin din unităţi nemedicale / industriale, precum centrale nuclearo-electrice, institute de cercetare, depozite controlate de deşeuri radioactive, producători de substanţe radio farmaceutice etc, dar şi unităţi nucleare / medicale care utilizează diferite echipamente / instalaţii în scop diagnostic sau terapeutic.

„La ora actuală, în judeţul Bihor unităţile medicale sunt dotate cu multe echipamente generatoare de radiaţii ionizante care sunt utilizate în scop diagnostic şi terapeutic”, a precizat dr. Daniela Rahotă.

Funcţionarea Laboratorului de Igiena Radiaţiilor (LIR) din cadrul DSP Bihor este reglementată prin lege şi desfăşoară două tipuri de activităţi: implementarea a opt subprograme naţionale de sănătate publică care fac parte din Programul Naţional de Sănătate Publică nr. V – Programul Naţional de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul de Viată şi Muncă, respectiv prestări servicii către terţi, la solicitarea lor, contra cost, tarifele fiind reglementate de Ministerul Sănătăţii.

Mai multe detalii despre analizele care pot fi solicitate Laboratorului de Igiena Radiaţiilor pot fi găsite pe site-ul DSP Bihor.

Zeci de bucureşteni au donat sânge la evenimentul organizat la sediul Primăriei Capitalei

Președintele interimar Ilie Bolojan, de ziua NATO: ‘În faţa provocărilor globale în creştere, legătura noastră transatlantică este mai importantă ca niciodată’