Laureata iraniană a Nobelului pentru Pace din 2023, Narges Mohammadi, eliberată temporar din Închisoarea Evin din motive medicale

Iraniana Narges Mohammadi, o laureată a Premiului Nobel pentru Pace şi încarcerată la Teheran din noiembrie 2021, a fost eliberată – temporar – din închisoare, miercuri, din motive medicale, potrivit avocatului acesteia, relatează AFP.

 

În vârstă de 52 de ani, activista a fost condamnată în multe rânduri şi încarcerată de 25 de ani, din cauza angajamentului său împotriva purtării obligatorii a vălului de către femei şi împotriva pedepsei cu moartea.

Ea a petrecut mare parte a ultimului deceniu în închisoare.

Potrivit rudelor sale, laureata Nobelului pentru Pace, în continuare ”hotărâtă” şi ”combativă” în pofida ”stării fragile a sănătăţii” sale, a ieşit din Închisoarea Evin, la Teheran, scandând ”Femeie, Viaţă, Libertate!”, sloganul revoltei populare din Iran.

”Primul lucru pe care mi l-a spus este că a ieşit fără vălul obligatoriu şi că avea pe buze un singur lucru, «Femeie, Viaţă, Libertate”, a declarat fiul său, Ali, în vârstă de 18 ani, într-o conferinţă de presă, la Paris.

El şi sora sa geamănă Kiana nu şi-au mai văzut mama din 2015 şi nu au niciun contact cu ea de doi ani.

”Al doilea, şi este cel mai important, este că ea va cntinua să lupte neîncetat împotriva Republicii islamice Iran, pentru ca apartheidul de gen să fie recunoscut ca o crimă universală în întreaga lume şi că va continua să lupte şi împotriva pedepsei cu moartea”, a adăugat tânărul.

Potrivit comitetului său de susţinere, ea se află în prezent într-o reşedinţă privată, în care are libertate de mişcare.

Miercuri dimineaşa, avocatul său Mostafa Nili a anunţat că laureata Nobelului Păcii a primit o suspendare temporară a pedepsei cu închisoarea – pe o perioadă de trei săptămâni.

”Motivul eliberării sale este starea sa fizică, după ablaţia unei tumori şi după o grefă osoasă realizate în urmă cu 21 de zile”, a adăugat Nil pe X, o reţea de socializare blocată în Iran.

”INSUFICIENT”

Eliberarea temporară a lui Narges Mohammadi este ”insuficientă”, a reacţionat, la Paris, comitetul acesteia de susţinere, evocând ”numeroase patologii pulmonare şi cardiace”, în afară de operaţia recentă.

”După un deceniu de încarcerare, Narges are nevoie de îngrijiri medicale specializate într-un mediu sigur”, declară într-un comunicat Fundaţia Narges Mohammadi.

În plus, aceste trei săptămâni de ”permisie” nu sunt ”scăzute din din pedeapsa sa cu închisoarea, ceea ce arată încă o dată că lui Narges Mohammadi nu i se face nicio concesie”, deplânge soţul acesteia, Taghi Rahmani, care a intervenit în conferinţa de presă printr-o legătură video din străinătate.

Potrivit susţinătorilor activistei, eliberarea sa a fost posibilă doar prin plata unei cauţiuni în valoare de 8,5 miliarde de toman (aproximativ 75.000 de euro).

La Oslo, Comitetul Nobel norvegian a cerut miercuri autorităţilor iraniene să o elibereze definitiv pe laureata din 2023.

”Cerem autorităţăilor iraniene să pună capăt definitiv încarcerării sale şi să se asigure că primeşte un tratament medical adecvat bolilor sale”, a declarat preşedintele Comitetului Nobel, Jørgen Watne Frydnes.

COMBATIVĂ ÎN ÎNCHISOARE

Narges Mohammadi ispăşeşte o pedeapsă în cartierul femeilor al Închisorii Evin, în nordul Teheranului, alături de alte aproximativ 50 de deţinute.

Considerată o ”deţinută de opinie” de către Amnesty International, această femeie elegantă cu părul creţ şi negru nu a încetat niciodată să lupte din închisoare, de unde transmite cu regularitate mesaje.

Încarcerată, ea nu a putut să primească Nobelul care i-a fost atribuit pentru lupta sa împotriva pedepsei cu moartea.

În iunie, activista iraniană a fost condamnată la o nouă pedeapsă de un an de închisoare, cu privire la ”propagandă împotriva statului”.

Ea a refuzat să asiste la audieri în procesul său, după ce a cerut, în zadar, ca acesta să fie deschis publicului.

La începutul lui noiembrie, ea a susţinut o studentă iraniană arestată după ce s-a dezbrăcat în public, în faţa unei universtităţi, la Teheran.

În martie, activista a difuzat un mesaj audio în care denunţa un ”război la scară mare împotriva femeilor” în Republica islamică. Ea luptă din spatele gratiilor şi împotriva violenţelor sexuale în timpul detenţiei.

În Iran, femeile sunt obligate să respecte un cod vestimentar strict, care le obligă s=şi ascundă părul în locurile publice, de la Revoluţia islamică din 1979.

Iranul a fost zguduit de o contestare fără precedent după moartea lui Mahsa Amini în 2022, arestată de Poliţia Moravurilor din cauza nerespectării codului vestimentar strict.

Reprimarea acestei contestări s-a solsat cu sute de morţi şi a condus la arestarea a mii de oameni, potrivit unor ONG-uri.

 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2024 – MAI: A fost identificat un tipar acţional similar la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare iniţierii agresiunii. Campania informaţională „Echilibru şi Verticalitate”, identică cu campania „Frate lângă Frate” derulat

Donald Trump l-a selectat pe Peter Navarro drept consilier senior pentru comerţ şi producţie