Lege adoptată în Parlament: Se modifică modul în care se organizează cabinetele medicale din România

S-au înregistrat 220 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi 75 de abţineri.

Cabinetul medical este unitatea, cu sau fără personalitate juridică, care furnizează servicii publice de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare, paleativă şi de urgenţă. Serviciile de asistenţă medicală acordate în cabinetele medicale se realizează de medici cu practică autorizată conform legislaţiei în vigoare şi alte categorii de personal medical autorizat conform legislaţiei în vigoare, prevede ordonanţa.

Cabinetele medicale pot fi înfiinţate şi să furnizeze servicii de asistenţă medicală în una dintre următoarele forme: cabinete organizate pentru medicii care îşi exercită profesia ca profesie liberală, societate, asociaţie sau fundaţie, în cadrul cultelor religioase şi lăcaşelor de cult religios, cabinete de medicină sportivă.

Deputaţii au introdus, faţă de prevederile ordonanţei, mai multe amendamente privind posibilitatea înfiinţării de cabinete medicale în cadrul instituţiilor publice de asistenţă socială, al unităţilor de învăţământ, al persoanelor juridice pentru angajaţii proprii, în cadrul serviciilor interne de prevenire şi protecţie.

Cabinetele medicale fără personalitate juridică în care medicii îşi exercită profesia ca profesie liberală sunt: cabinete medicale individuale, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, societăţi civile medicale, cabinete medicale de medicina muncii organizate de instituţii publice pentru angajaţii proprii, cabinete medicale din structura ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

Deputaţii au introdus şi alte categorii de cabinete fără personalitate juridică în care medicii îşi exercită profesia liberală, respectiv cabinete de recuperare, medicină fizică şi balneologie din cadrul centrelor de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilităţi din structura instituţiilor publice de asistenţă socială, cabinete medicale şcolare, cabinete stomatologice şcolare din cadrul unităţilor de învăţământ.

Alte amendamente adoptate prevăd că înfiinţarea cabinetelor în cadrul instituţiilor publice de asistenţă socială se realizează în condiţiile Ordinului ministrului Muncii şi justiţiei sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, cu condiţia încadrării sau încheierii unei forme legale de colaborare cu medic de recuperare, medicină fizică şi balneologie.

Înfiinţarea cabinetelor medicale/cabinetelor stomatologice şcolare se realizează cu respectarea condiţiilor prevăzute de Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, aprobată prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei naţionale nr. 2508/4493/2023, cu condiţia existenţei medicului de familie/stomatolog, după caz, încadrat cu timp parţial sau integral, mai prevede un amendament adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Dezvăluiri din laboratorul puterii. ‘EU l-am pețit pe Iohannis pentru PNL în 2009, nu Antonescu; Ponta era omul lui Băsescu în campania lui Geoană’

Situație stranie la ANCOM: Nicușor Dan vs George Simion – Dublă măsură în gestionarea plângerilor electorale online