Lege pentru șoferii cu permis Categoria B: O nouă limită s-a impus

Aceste schimbări au scopul de a face procesul de tractare a remorcilor mai clar și mai accesibil, respectând în același timp standardele de siguranță, potrivit capital.ro.

Șoferii care dețin permisul de Categoria B vor avea dreptul de a tracta o remorcă ușoară, atâta timp cât masa maximă totală autorizată (MMTA) a remorcii nu depășește 750 kg. De asemenea, este important ca greutatea vehiculului și remorcii să nu depășească împreună 4.250 kg. MMTA reprezintă greutatea maximă pe care vehiculul sau remorca o poate atinge atunci când sunt complet încărcate, nu greutatea proprie a acestora. Detaliile referitoare la MMTA se găsesc în cartea mașinii, certificatul de înmatriculare și fișa tehnică a vehiculului sau remorcii respective.

De exemplu, un autovehicul poate avea o greutate proprie de 2.500 kg și o MMTA de 3.500 kg, iar remorca ar putea avea o greutate proprie de 150 kg și o MMTA de 750 kg. În acest caz, greutatea totală a ansamblului (mașină + remorcă) ar fi de 4.250 kg, iar șoferul ar putea tracta acest ansamblu cu un permis de Categoria B.

content-image

În schimb, dacă MMTA al vehiculului depășește 3.500 kg sau dacă MMTA al remorcii depășește 750 kg, șoferul care deține doar permisul de Categoria B nu va avea dreptul de a conduce acest ansamblu. În aceste cazuri, va fi necesar un curs de pregătire suplimentar pentru obținerea permisului de Categoria BE, care permite tractarea remorcilor cu MMTA mai mare de 750 kg.

Potrivit noilor reglementări din Codul Rutier 2025, toate remorcile, indiferent de greutatea sau destinația lor, trebuie să fie înmatriculate. Procesul de înmatriculare presupune obținerea unui certificat de înmatriculare și a plăcuțelor de număr, iar remorcile trebuie să fie omologate conform reglementărilor în vigoare. Actele necesare pentru înmatricularea unei remorci sunt similare cu cele necesare pentru un autovehicul, iar procedura va include prezentarea documentelor corespunzătoare.

Pentru remorcile achiziționate de la un vânzător privat sau pentru cele noi, proprietarul trebuie să prezinte contractul de vânzare-cumpărare sau factura fiscală, Certificatul de Omologare European și Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) emisă de Registrul Auto Român (RAR).

Indiferent dacă remorca este cumpărată de la un dealer sau de la un vânzător privat, proprietarul trebuie să prezinte următoarele acte pentru înmatricularea remorcii:

  • Contractul de vânzare-cumpărare, donație sau factura fiscală;
  • Certificatul de Omologare European;
  • Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) emisă de RAR;
  • Factura fiscală vizată de Serviciul de Taxe și Impozite;
  • Fișa de înmatriculare completată;
  • Cartea de identitate a proprietarului (original și copie);
  • Declarația fiscală pentru stabilirea impozitului sau taxei pe mijloacele de transport;
  • Asigurarea RCA valabilă.

Pentru finalizarea procesului, va fi necesară plata taxei corespunzătoare pentru certificatul de înmatriculare și pentru plăcuțele de înmatriculare.

Șoferii care nu respectă reglementările privind tractarea vehiculelor sau înmatricularea remorcilor se pot confrunta cu amenzi substanțiale. De exemplu, nerespectarea obligației de înmatriculare sau nepreschimbarea certificatului de înmatriculare poate atrage o amendă de 6-8 puncte. De asemenea, circulația cu remorci care prezintă defecțiuni la sistemul de iluminare sau fără luminile corespunzătoare poate atrage sancțiuni de până la 9-20 puncte de amendă. În 2025, valoarea unui punct de amendă este de 202,5 lei.

Mai mult, tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate constituie o infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Claudiu Târziu despre cooptarea sa în echipa de campanie a lui George Simion: Nu țin în mod deosebit

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, pune accent pe deschiderea simetrică a piețelor între UE și China