USR a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul iniţiat de deputatul Oana Murariu pentru ca şedinţele de judecată din procesele civile să se poată desfăşura, în anumite condiţii, în regim de videoconferinţă.
Dacă propunerea USR va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor şi va intra în vigoare, părţile care s-au adresat Justiţiei vor fi scutite de drumurile inutile şi costurile asociate, iar durata proceselor se va reduce.
Proiectul modifică art. 220 din Codul de procedură civilă, referitor la amânarea cauzelor.
Artîcol unîc. – După alineatul (1) al articolului 220 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de proceduă civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu umătonil cuprins:
(2) Instanţa identiftcă înaintea termenului de judecată cauzele prevăzute la alin. (1). Grefienil de şedinţă încunoştiinţează părţile telefionic cu cel puţin 2 zile înainte de termenul de judecată, dacă acestea au înaimtat instanţei datele corespunzătoare în acest scop, asupra stării cauzei şi a posibilităţii de a participa la termenul de judecată prin videoconfizrinţă. Dacă cel pufin una dintre părţi optează în acest sens. cauza se discută la începutul şedinţei pririvideoconfierinţă.
Inițiatorii argumentează că în perioada stării de urgență cauzată de pandemia COVID-19, instanțele din România au început să desfășoare ședințe prin videoconferință, în special pentru cauze urgente. Această experiență a permis atât familiarizarea instanțelor cu noile mijloace digitale, cât și dotarea sălilor de judecată cu echipamente specifice. În prezent, peste 86% din instanțe sunt tehnic pregătite pentru desfășurarea ședințelor online, iar restul pot fi aduse rapid la același nivel, ceea ce face fezabilă introducerea videoconferinței ca metodă obișnuită în anumite procese civile.
În cauzele aflate în stare de amânare fără discuții, părțile pot avea interesul să participe pentru a obține informații despre motivul amânării sau pentru a reacționa la incidente neprevăzute. Totuși, din cauza distanței până la instanță, acestea deseori nu se prezintă, ceea ce poate prelungi procesul și conduce la ineficiență. Această întârziere afectează indirect dreptul de acces la justiție. În plus, deplasarea fizică implică costuri suplimentare pentru părți, afectându-le economic și, implicit, accesul la sistemul judiciar.
Această digitalizare, începută prin PNRR și sprijinită de investițiile realizate, trebuie consolidată procedural, susțin inițiatorii. Se propune ca în cauzele aflate în stare de amânare fără discuții, ședințele să poată avea loc prin videoconferință, cu informarea prealabilă a părților cu cel puțin două zile înainte. Participarea online să poată fi decisă și de o singură parte, fără a fi necesar acordul tuturor, evitând astfel blocaje. Măsura ar permite un grad mai mare de flexibilitate și adaptare, fără a împiedica participarea fizică a celor care o preferă, facilitând totodată o tranziție graduală spre o justiție digitalizată.
„Prin astfel de soluţii eficientizăm funcţionarea Justiţiei şi, în acelaşi timp, aducem beneficii concrete pentru justiţiabili. De ce să mai piardă timp şi costuri cu drumurile în instanţă în procesele în care automat va exista o soluţie de amânare, când participarea se poate face simplu, de la distanţă, prin mijloace online? Este o soluţie de absolut bun simţ şi care va fi extrem de uşor de implementat câtă vreme peste 90% din sălile de judecată dispun deja de sisteme de videoconferinţă”, a declarat Oana Murariu, membră a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Potrivit USR, pentru început, măsura propusă ar urma să se aplice la şedinţele unde este anticipată amânarea (adică se ştie că neîndeplinirea anumitor condiţii va duce automat la o soluţie de amânare). În astfel de situaţii, părţile nu vin de multe ori la şedinţa de judecată, iar la acel termen pot interveni şi alte elemente, cum ar fi depunerea unor noi înscrisuri ori a unor cereri de intervenţie în dosar. Or, astfel de situaţii pot duce la o nouă amânare la următorul termen de judecată dacă nu sunt comunicate între timp părţilor. Dacă proiectul USR este adoptat, aceste situaţii ar fi evitate pe viitor.
„Digitalizarea Justiţiei a fost şi rămâne o prioritate a USR, în scopul creşterii calităţii şi eficienţei actului de justiţie. Deputata USR Oana Murariu este şi iniţiatoarea legilor prin care hotărârile judecătoreşti sunt comunicate pe e-mail (legea 192/2022), iar experţii judiciari sunt desemnaţi digital şi în funcţie de gradul lor de încărcare, o altă măsură ce contribuie la scurtarea duratei proceselor (legea 139/2024)”, mai scrie în comunicatul formaţiunii.