Licitaţie pentru eficientizarea energetică a Palatului Victoria; valoare estimată – 135 milioane de lei

Secretariatul General al Guvernului anunţă pe SEAP licitaţie pentru eficientizarea energetică a Palatului Victoria, la o valoare totală estimată de 135.763.769 lei.

Contractul presupune servicii de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţia lucrărilor.

Proiectul este finanţat prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării, Operaţiunea B2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 21 octombrie.

Imobilul, aflat în administrarea Secretariatului General al Guvernului, are patru etaje şi terasă, având suprafaţa construită la sol de 4202 mp. Conform anunţului, clădirea, aparţinând patrimoniului naţional, a suferit în decursul celor peste 80 de ani de funcţionare „etape de uzură fizică, ce au dus la deteriorarea majoră” a finisajelor, a unor elemente constructive şi a stării tehnice a instalaţiilor.

Conform raportului de expertiză tehnică, imobilul se încadrează în clasa de risc seismic RsIII.

„Pentru buna funcţionare a întregului ansamblu, dar şi pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere şi pentru eficientizarea energetică a clădirii se impune ca aceste lucrări de intervenţii şi modernizare să fie continuate, astfel încât să nu prezinte pericol în exploatare, iar noile instalaţii realizate, moderne, să nu rămână racordate la vechea instalaţie realizată în urmă cu peste 80 de ani”, prevede anunţul.

Palatul Victoria, proiectat iniţial pentru a fi sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885 – 1966), care a realizat, începând cu mijlocul anilor ’30, mai multe edificii publice importante, precum: Şcoala Superioară de Război, Palatul Direcţiei Generale a Căilor Ferate.

„Construcţia Palatului Victoria a început în anul 1937, pe locul fostului palat al Prinţului Grigore Sturdza (ridicat în anul 1901) şi s-a încheiat în anul 1944. Însă, în urma bombardamentelor aviaţiei germane din cel de-al Doilea Război Mondial (august 1944), edificiul a fost grav avariat. Lucrările au fost reluate şi finalizate în anul 1952, când a devenit sediul Consiliului de Miniştri, iar la începutul anilor ’70 a funcţionat într-o aripă a acestuia şi Ministerul de Externe. Din punct de vedere arhitectural, atât interioarele cât şi faţadele Palatului Victoria ilustrează (după cum însăşi arhitectul Duiliu Marcu afirma): ‘preocuparea de a păstra fundamentul clasic şi de a face să apară în concepţia de ansamblu şi în studiul detaliilor ideea de simplitate modernă'”, se precizează în anunţul publicat.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va avea o pondere de 40%, iar aspectele tehnice vor totaliza 60% (experienţa personalului cheie, garanţia extinsă acordată lucrărilor executate, demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum şi a planificării adecvate a resurselor umane şi materiale).

Un alt anunţ de pe SEAP al Secretariatului General al Guvernului vizează servicii de organizare a evenimentelor necesare sesiunilor de formare şi dezvoltare profesională pentru calificarea de experţi în dezvoltare durabilă, precum şi pentru organizarea galelor de decernare a certificatelor.

Valoarea totală estimată este de 24.164.824 lei, iar contractul împărţit în opt loturi, corespunzătoare celor opt regiuni de dezvoltare ale ţării. Termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 4 noiembrie.

„Iniţiativa în cadrul căreia se realizează această achiziţie sprijină formarea unui corp profesionist de experţi dezvoltare durabilă pentru administraţia publică, prin înrolarea la programe de instruire, cu accent pe abilităţi ecologice şi digitale, pentru crearea premiselor ca funcţionarii publici şi contractuali să aibă cunoştinţele şi abilităţile potrivite pentru punerea în aplicare a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, pentru a face faţă tranziţiei digitale şi ecologice”, prevede anunţul.

Până în al treilea trimestru al anului 2025, cel puţin 2.000 de persoane de la nivel public, local şi central vor participa la acest program de formare. Potrivit PNRR, a fost estimat că aceste 2.000 de persoane vor proveni din instituţii publice de la nivel central (336 de persoane), din administraţia publică locală (1.664 de persoane), din fiecare judeţ (între 15 şi 50 de persoane/judeţ, în funcţie de datele demografice).

Activitatea de formare face obiectul unei proceduri de achiziţie separată, în urma căreia se vor contracta prestatori autorizaţi de formare profesională postuniversitară pentru ocupaţia „expert dezvoltare durabilă”. Activitatea prestatorului de organizare evenimente se va corela în mod direct cu activitatea prestatorului de servicii de formare profesională, fiind mediată de autoritatea contractantă, menţionează sursa citată. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

Abrudean: Clădiri verzi, tehnologii inteligente şi reutilizarea materialelor – paşi esenţiali pentru mediul construit sustenabil

Conferinţa „RoInvest” – Mihai Precup: Ministerul Agriculturii are, din punctul meu de vedere, o schemă de ajutor mai mult socială/ Pentru a avea un impact major în economie trebuie să ne gândim la companiile mari, performante în sectorul agroalimentar