Liderul chinez Xi Jinping vine în vizită la Putin în 2025, anunţă ambasadorul rus. MAE de la Beijing evită să confirme

Liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia în 2025, a anunţat vineri dimineaţă ambasadorul Moscovei la Beijing, citat de agenţia rusă de presă RIA, relatează Reuters.

„În ceea ce priveşte evenimentele bilaterale concrete, pot spune că planurile corespunzătoare sunt elaborate în mod activ”, a declarat ambasadorul Igor Morgulov pentru RIA. „Ceea ce se poate spune că nu este un secret, în termeni de prioritate, este că preşedintele Republicii Populare Chineze este aşteptat în Rusia anul viitor”, a afirmat diplomatul.

În cadrul unei conferinţe de presă obişnuite, Ministerul de Externe al Chinei nu a confirmat vizita, dar a reiterat faptul că cele două ţări menţin contacte strânse la toate nivelurile.

Liderul rus Vladimir Putin a vizitat China în februarie 2022, proclamând un parteneriat „fără limite” cu câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina. El s-a aflat din nou la Beijing în luna mai a acestui an, după realegerea sa cu un scor zdrobitor, salutând o „nouă eră” a relaţiilor axată pe opoziţia faţă de politica SUA. La rândul său, Xi a fost primit la Kremlin ca un „prieten drag” în 2023, după ce a obţinut un al treilea mandat, fără precedent.

Morgulov a mai declarat pentru RIA că China, care s-a abţinut să condamne războiul de 34 de luni al Rusiei în Ucraina, a înţeles baza conflictului „în măsura în care se confruntă cu multe dintre aceleaşi provocări – SUA şi aliaţii săi sporesc presiunea asupra Chinei în regiunea Asia-Pacific”. NATO, a adăugat el, „concepe planuri pentru a-şi muta infrastructura militară” în regiune.

Rusia şi China sunt nevoite să răspundă împreună la politica SUA, a mai afirmat ambasadorul. „Pe scena internaţională, depinde de ţările noastre să răspundă în continuare cu o „contraacţiune dublă” la „descurajarea dublă” pe care Occidentul încearcă să o urmărească în ceea ce priveşte Rusia şi China”, a declarat el, citat de RIA.

China, în colaborare cu Brazilia, a prezentat un plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, solicitând îngheţarea liniilor de luptă şi luarea în considerare a intereselor de securitate ale ambelor părţi.

Rusia şi-a exprimat sprijinul pentru aceste propuneri.

Ucraina, care a propus propriile sale planuri de încheiere a conflictului – dintre care cel mai recent include o cerere de aderare la NATO – a respins iniţiativa China-Brazilia ca servind intereselor Moscovei.

Forţele ruse ocupă în prezent 20% din teritoriul Ucrainei şi au avansat recent în cel mai rapid ritm de la primele zile ale războiului.

Cătălin Drulă (USR): Metrorex – scumpiri pentru bucureşteni, bătaie de joc pe banii tuturor românilor şi o mafie tolerată de Grindeanu

Federaţia Industriei Hoteliere, apel urgent către Guvern legat de urmările „ordonanţei trenuleţ”: ”Nu ne promovăm suficient şi nu avem un sistem de monitorizare a circulaţiei turistice, din lipsa unei legislaţii adecvate şi a platformelor de raportare”