LIVE Alegeri în SUA: egalitate de voturi în primul orășel american care a ales președintele / Trump o atacă dur pe Harris

Continuarea aici.

Continuarea aici.

Vorbind la ultimul său miting de campanie în Philadelphia înainte de ziua alegerilor, luni seară, vicepreședinta Kamala Harris a declarat că echipa sa este „optimistă și entuziasmată” – dar a îndemnat alegătorii să își facă vocea auzită, spunând că Pennsylvania ar putea „decide rezultatul” alegerilor.

„Cursa nu s-a încheiat încă și trebuie să terminăm în forță. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai strânse curse din istorie. Fiecare vot contează”, a spus ea, conform CNN. „Cu doar câteva ore rămase, mai avem de lucru și, așa cum m-ați auzit spunând înainte, ne place munca grea”, a adăugat ea.

Harris a reiterat mai multe promisiuni electorale, cum ar fi reducerea costului vieții, al locuințelor, al îngrijirii copiilor, al îngrijirii bătrânilor la domiciliu și al impozitelor pentru lucrători și întreprinderile mici. Ea a promis, de asemenea, să adopte o lege pentru a restabili libertățile reproductive după anularea deciziei Roe v. Wade.

Ea a încercat să se contrapună lui Donald Trump prin utilizarea mai multor refrene familiare – cum ar fi promisiunea unui loc la masă pentru cei care nu sunt de acord cu ea, comparativ cu retorica adesea vehementă a fostului președinte împotriva adversarilor săi politici.

„Am început această campanie acum 107 zile”, a spus ea. „De la început, lupta noastră nu a fost o luptă împotriva a ceva, ci o luptă pentru ceva. O luptă pentru un viitor cu libertate, cu oportunități și cu demnitate pentru toți americanii.”

„În seara aceasta, terminăm așa cum am început – cu optimism, cu energie, cu bucurie, știind că noi, oamenii, avem puterea de a ne modela viitorul și că putem face față oricărei provocări atunci când o facem împreună.”

 

Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menționat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump și-a atacat adversara, numind-o „nebună de stânga radicală”, relatează BBC.

El le spune susținătorilor săi că va câștiga alegerile de astăzi, afirmând: „Aceasta va fi cea mai mare victorie, din punct de vedere politic, din istoria țării noastre”.

 

Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, însă câştigătorul cursei foarte strânse dintre democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump s-ar putea să nu poată fi cunoscut decât la câteva zile după închiderea urnelor, relatează Reuters.

Pe măsură ce buletinele de vot sunt numărate, un candidat poate părea în frunte, pe baza primelor rezultate, pentru ca apoi rivalul să reducă diferenţa pe măsură ce sunt numărate mai multe voturi.

În 2020, unele state au experimentat „mirajul roşu”, în care Trump părea să conducă în noaptea alegerilor, înainte ca o „schimbare albastră” să-l depăşească şi să-l aducă în faţă pe democratul Joe Biden, un fenomen pe care Trump l-a folosit pentru a-şi amplifica afirmaţiile false potrivit cărora alegerile au fost furate.

Nu s-a întâmplat însă nimic de genul acesta. Democraţii tind să locuiască în zone urbane mai populate, unde numărarea voturilor durează mai mult. De asemenea, democraţii au adoptat votul prin corespondenţă mai uşor decât republicanii, după afirmaţiile false ale lui Trump potrivit cărora buletinele de vot prin corespondenţă nu sunt demne de încredere, iar numărarea acestor buletine durează mai mult decât a voturilor din ziua alegerilor. Trump a încurajat şi a criticat deopotrivă votul anticipat şi prin corespondenţă în 2024.

Democraţii îi depăşesc pe republicani în ceea ce priveşte voturile prin corespondenţă încă o dată în acest an, potrivit unui sistem de urmărire a votului anticipat menţinut de Laboratorul electoral al Universităţii din Florida, deşi republicanii au mai redus din diferenţă.

Există şapte state de luptă care ar putea decide alegerile, fiecare având propriile reguli pentru manevrarea şi numărarea buletinelor de vot.

Iată ce este de aşteptat să se întâmple în ziua alegerilor şi după aceea în fiecare dintre aceste state:

ARIZONA

Votul prin corespondenţă este extrem de popular în Arizona. Aproape 90% dintre alegători au votat anticipat, majoritatea prin corespondenţă, în 2020. Funcţionarii electorali din Arizona pot începe să proceseze şi să intabuleze buletinele de vot prin corespondenţă la primirea acestora, însă rezultatele nu pot fi publicate decât la o oră după închiderea urnelor.

Buletinele de vot trimise prin poştă în ziua alegerilor nu pot fi procesate până la închiderea urnelor. Este vorba adesea de un număr considerabil – în 2022, aceste voturi „anticipate tardive” reprezentau o cincime din totalul buletinelor de vot din comitatul Maricopa, cel mai mare din stat – şi numărarea lor poate dura zile întregi.

Rezultatele iniţiale din seara alegerilor ar trebui să fie formate în principal din voturi timpurii, care ar putea-o favoriza pe Harris, înainte ca cifrele să se îndrepte către Trump pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate.

GEORGIA

Votul anticipat în persoană este popular în Georgia, unde oficialii se aşteaptă ca 65% până la 70% din buletinele de vot să fie exprimate la secţiile de votare deschise anticipat. Buletinele de vot anticipate sau prin corespondenţă, care pot reprezenta aproximativ 5% din voturi, pot fi procesate – ceea ce include etape precum verificarea semnăturilor – începând cu două săptămâni înainte de alegeri, deşi lucrătorii electorali trebuie să aştepte până în ziua alegerilor pentru a începe numărarea lor.

Conform legii statului, toate voturile timpurii – exprimate personal şi prin poştă – trebuie numărate şi raportate până la ora locală 20.00 (miercuri, ora 02.00, ora României) în noaptea alegerilor, ceea ce ar putea crea la început un „miraj albastru” în favoarea lui Harris. Oficialii îşi propun ca toate voturile, inclusiv cele din ziua alegerilor, să fie numărate până la miezul nopţii.

Buletinele de vot ale alegătorilor din străinătate şi ale militarilor vor fi acceptate până la trei zile după alegeri, dacă sunt ştampilate până la 5 noiembrie. Au fost solicitate peste 21.000 de astfel de buletine de vot, astfel încât alegerile extrem de strânse ar putea să nu fie soluţionate până când aceste voturi nu vor fi şi ele numărate.

MICHIGAN

Începând cu alegerile din 2020, Michigan a instituit pentru prima dată votul anticipat în persoană şi a început să permită jurisdicţiilor cu mai mult de 5.000 de persoane să înceapă procesarea şi intabularea buletinelor de vot prin corespondenţă cu opt zile înainte de ziua alegerilor. Jurisdicţiile mai mici pot face acest lucru cu o zi înainte de 5 noiembrie.

Oficialii speră că aceste schimbări vor permite statului să raporteze rezultatele mai rapid decât în 2020, când buletinele de vot prin corespondenţă nu au putut fi prelucrate în avans. Acest lucru a creat un „miraj roşu” în noaptea alegerilor, când numărătoarea timpurie a voturilor din ziua alegerilor l-a favorizat pe Trump. În cele din urmă, Biden l-a depăşit pe Trump datorită voturilor prin corespondenţă, care au necesitat mai mult timp pentru a fi numărate. Trump a susţinut în mod fals că a fost victima unei fraude.

NEVADA

Numărarea lentă a voturilor din Nevada în 2020 – media nu a indicat că statul a fost câştigat de Biden până la cinci zile după ziua alegerilor – a dat naştere a nenumărate meme-uri, dar oficialii spun că schimbările făcute de atunci ar trebui să accelereze procesul.

În special, comitatelor li s-a permis să înceapă procesarea şi numărarea buletinelor de vot prin corespondenţă pe 21 octombrie. În plus, lucrătorii pot începe numărătoarea voturilor timpurii în persoană la ora locală 8 a.m. (17.00 ora României) în ziua alegerilor, în loc să aştepte până la închiderea urnelor.

Dar este posibil ca Nevada să nu aibă imediat rezultatele. Votul prin corespondenţă a devenit popular în acest stat şi este singurul câmp de luptă care acceptă buletine de vot prin corespondenţă sosite târziu. Acest lucru ar putea crea, de asemenea, o „schimbare albastră”, pe măsură ce mai multe voturi sunt numărate.

Orice buletin de vot ştampilat până la 5 noiembrie va fi contabilizat dacă ajunge în termen de patru zile. Din punct de vedere istoric, aceste buletine de vot întârziate îi favorizează pe democraţi, astfel încât ar putea avea loc o schimbare în favoarea lui Harris pe măsură ce voturile sunt numărate după ziua alegerilor.

CAROLINA DE NORD

Funcţionarii electorali încep procesarea şi scanarea buletinelor de vot prin corespondenţă înainte de ziua alegerilor. După închiderea urnelor, primele rezultate raportate vor fi, probabil, în cea mai mare parte, buletine de vot prin corespondenţă, precum şi voturi anticipate în persoană. Voturile din ziua alegerilor vor fi numărate şi raportate pe parcursul serii, rezultatele complete fiind aşteptate până la miezul nopţii.Harris ar putea părea în frunte la început datorită voturilor prin corespondenţă, în timp ce Trump ar putea reduce diferenţa pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate.

Dacă alegerile sunt la fel de strânse precum sugerează sondajele, rezultatul din Carolina de Nord ar putea rămâne neclar pentru o săptămână sau mai mult. Buletinele de vot prin corespondenţă care sosesc pe 5 noiembrie, precum şi buletinele de vot din străinătate şi ale alegătorilor militari sunt numărate în timpul perioadei de 10 zile care urmează zilei alegerilor. În 2020, mass-media nu au declarat Carolina de Nord câştigată de Trump până la 13 noiembrie, la 10 zile după alegeri.

PENNSILVANIA

Poate cel mai important câmp de bătălie, Pennsylvania nu a avut un câştigător clar în 2020 timp de patru zile după ziua alegerilor, în timp ce oficialii treceau procesau un număr mare de buletine de vot trimise prin poştă. Statul se numără printre puţinele care nu permit lucrătorilor electorali să proceseze sau să intabuleze buletinele de vot prin corespondenţă până la ora 7 a.m. în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că va dura probabil din nou câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul.

Având în vedere că mai mulţi democraţi decât republicani votează prin corespondenţă, primele rezultate – bazate pe voturile în persoană din ziua alegerilor – îl vor plasa probabil pe Trump în frunte, dar avansul său se va reduce probabil pe măsură ce vor fi numărate mai multe buletine de vot prin corespondenţă.

Acest model în 2020 l-a determinat pe Trump să reclame în mod fals fraude. În acest an, o nouă lege obligă majoritatea comitatelor să anunţe la miezul nopţii alegerilor câte buletine de vot prin corespondenţă mai trebuie numărate, în încercarea de a preveni teoriile conspiraţiei.

WISCONSIN

Ca şi Pennsylvania, Wisconsin se numără printre puţinele state care nu permit funcţionarilor electorali să proceseze sau să numere buletinele de vot prin corespondenţă până în dimineaţa alegerilor, ceea ce înseamnă că poate exista o întârziere în raportarea rezultatelor acestor voturi anticipate.

În plus, multe dintre cele mai mari oraşe ale statului transportă buletinele de vot prin corespondenţă la o locaţie centralizată pentru procesare şi numărare. Acest lucru poate duce la raportarea unor loturi semnificative de voturi deodată în primele ore după închiderea urnelor.

În 2020, Trump şi aliaţii săi au susţinut în mod fals că au existat fraude după ce Milwaukee, cel mai mare oraş al statului, a raportat aproape 170.000 de voturi prin corespondenţă în jurul orei locale 3:30 a.m. (10.30 ora României), oferindu-i lui Biden o creştere uriaşă care l-a propulsat în frunte pentru prima dată. Dar această creştere era aşteptată din cauza modului în care oraşul procesează aceste buletine de vot şi a faptului că democraţii erau mai predispuşi să voteze prin corespondenţă. Un model similar este probabil în 2024.

Americanii trebuie să decidă la 5 noiembrie pe cine trimit la Casa Albă până în 2029, dar preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american. BFMTV.com analizează particularităţile acestui scrutin şi ce este de aşteptat.

Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi să îşi aleagă preşedintele până marţi, 5 noiembrie, inclusiv. Câteva zeci de milioane – peste 76 de milioane mai exact – au votat deja anticipat până duminică, 3 noiembrie.

Este o bătălie care va decide cine va conduce cea mai bogată şi mai puternică ţară din lume timp de patru ani. Kamala Harris, care ar fi prima femeie preşedinte, şi Donald Trump, care doreşte să revină în funcţie după mandatul 2017-21, au păreri diferite în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi NATO, tarifele care ar putea declanşa războaie comerciale, dreptul la avort, taxe şi principii democratice de bază.  Candidaţii sunt la egalitate în şapte state care au faima de a decide alegerile, relatează News.ro.

De la ultimele alegeri prezidenţiale, din 2020, neîncrederea în instituţii a domnit printre mulţi dintre susţinătorii lui Donald Trump, care încă mai cred că realegerea sa de acum patru ani a fost împiedicată printr-un vot fraudulos.

Alegerile din acest an se anunţă a fi o cursă extrem de strânsă. Conform majorităţii sondajelor, Kamala Harris conduce în intenţiile de vot la nivel naţional, dar marja pe care o are este extrem de mică şi scade pe măsură ce se apropie scrutinul.

În aceste condiţii, multe dintre aceste sondaje indică de fapt că adversarul său republican va câştiga alegerile. Motivul: modul în care funcţionează sistemul de vot american, care este foarte diferit de cel european.

CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL DE VOT AMERICAN?

Preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin.

Alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său). Ei pot alege între Donald Trump sau Kamala Harris, dar şi alţi candidaţi marginali, precum candidata Partidului Verde, Jill Stein, sau Robert Kennedy Jr, independent care îl susţine pe Donald Trump.

În realitate, însă, americanii nu votează direct pentru aceste nume, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.

CINE SUNT MARII ELECTORI?

Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului. Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres.

În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ.

Reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt adesea aleşi locali sau susţinători aleşi de partide.

Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”, adică: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde „marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională.

Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional. S-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.

CUM VOTEAZĂ AMERICANII?

Mai mult decât o simplă zi de alegeri, 5 noiembrie marchează sfârşitul votului. Este, de fapt, ultima zi în care alegătorii îşi pot exprima votul, pentru că în 47 de state este posibil să se voteze anticipat de ceva timp. Secţiile de votare sunt deschise în avans, la ore care variază în funcţie de localitate.

Acest lucru oferă flexibilitate calendarului electoral, mai ales că ziua alegerilor este întotdeauna într-o marţi.

La 3 noiembrie, cu doar două zile înainte de ziua alegerilor, peste 51 de milioane de persoane votaseră deja.

De asemenea, este posibil ca americanii să voteze prin corespondenţă, adică fără a fi necesar să se meargă la o secţie de votare, ci prin trimiterea unui plic cu buletinul de vot completat. Şi aici, fiecare stat îşi defineşte propriile proceduri.

În 2020, un an marcat de pandemia de Covid-19, tabăra lui Donald Trump a criticat sever votul prin corespondenţă, considerând că „frauda electorală” denunţată rezidă în esenţă în numărarea acestui tip de vot.

CE SUNT STATELE „SWING” ŞI DE CE SUNT IMPORTANTE?

Timp de mai multe săptămâni, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor „swing states”, state-cheie, state-pivot sau chiar „purple states”, adică state „violet”, pentru că pot deveni fie roşii, adică pot fi câştigate de republicani, fie albastre, culoarea democraţilor.

În alegerile prezidenţiale americane, în care statele sunt de o importanţă vitală, rezultatul în unele dintre ele este dat ca sigur: istoric, ele au fost câştigate de un anumit partid, cum ar fi California de democraţi sau Texas de cealaltă tabără. La mijloc, există state în care victoria este mult mai strânsă şi în care, în alegerile recente, culoarea câştigătoare s-a schimbat.

Din statele susceptibile a fi câştigate în avans, potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, care este un agregator al principalelor sondaje realizate peste Atlantic, Kamala Harris poate conta pe 183 de electori siguri şi 44 de electori probabili, faţă de 122 şi, respectiv, 95 pentru Donald Trump. În ambele cazuri, cei 270 de electori necesari pentru a câştiga nu sunt acolo. Prin urmare, trebuie câştigate alte state din afara bastioanelor fiecărui partid.

Anul acesta, există şapte „swing states”: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase.

În consecinţă, campaniile celor doi candidaţi principali s-au concentrat în principal asupra acestor state.

Potrivit unui studiu al companiei de analiză ADImpact publicat la sfârşitul lunii august 2024, aproape 589 de milioane de dolari fuseseră deja cheltuiţi pentru publicitate în aceste state între sfârşitul lunii martie şi luna august, pentru toate partidele combinate.

În 2020, Joe Biden a fost declarat câştigător al alegerilor abia după ce au fost anunţate rezultatele din Pennsylvania.

DE CE REZULTATELE NU VOR FI DISPONIBILE IMEDIAT

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor. Prin urmare, este posibil să se cunoască rezultatul încă din seara zilei votării.

Cu toate acestea, în 2020, a fost nevoie de mai mult de trei zile pentru ca principalele media americane să anunţe victoria lui Joe Biden.

Unul dintre principalele motive a fost creşterea numărului de voturi prin corespondenţă, care a încetinit procesul de numărare a voturilor. După cum subliniază The New York Times, acest proces durează mai mult timp, deoarece implică mai multe etape: în primul rând, există verificări suplimentare pentru a se asigura că alegătorul nu a încercat să voteze şi în persoană. În al doilea rând, persoanele responsabile cu numărarea voturilor trebuie să deschidă buletinele de vot şi să le aplatizeze (deoarece au fost împăturite) înainte ca acestea să poată fi introduse într-un tabulator, pentru a fi numărate. Unii funcţionari pledează pentru ca buletinele de vot să poată fi deschise şi aplatizate în prealabil, însă acest lucru nu este (încă) permis.

Potrivit The New York Times, este de aşteptat ca anul acesta numărătoarea să dureze mai puţin decât în 2020, deoarece mai puţine persoane vor fi votat prin corespondenţă (faţă de votul din pandemie) şi deoarece secţiile de vot au dobândit mai multă experienţă.

La precedentele alegeri prezidenţiale, Donald Trump a atacat votul prin corespondenţă, deoarece rezultatele iniţiale îl plasau uneori în frunte în anumite comitate din statele oscilante, dar această tendinţă s-a inversat după numărarea tuturor voturilor, ceea ce l-a determinat pe miliardar să vorbească despre fraudă. NYT spune că este vorba pur şi simplu de ceea ce unii democraţi numesc „miracolul roşu”, şi anume faptul că mult mai mulţi democraţi decât republicani aleg să voteze prin corespondenţă, ceea ce duce la înregistrarea târzie a voturilor democraţilor.

În plus, majoritatea persoanelor care locuiesc în oraşele mari votează pentru democraţi şi, în general, secţiile de votare sunt ultimele care sunt numărate, din cauza numărului mare de buletine de vot.

CUM ESTE CERTIFICAT VOTUL?

Odată ce rezultatele finale au fost comunicate presei, mai sunt de parcurs o serie de etape. Cele 3.000 de comitate ale ţării (unităţi administrativ-teritoriale) au termen până la 11 decembrie pentru ca rezultatele să fie certificate oficial de statul lor. Aceste perioade permit soluţionarea eventualelor contestaţii sau depunerea de apeluri.

Apoi, la 17 decembrie, „marii electori” se reunesc oficial în capitalele statelor lor respective pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie primite de Washington înainte de ziua de Crăciun.

La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor. În această zi, în urmă cu patru ani, susţinătorii lui Donald Trump au invadat Capitoliul, violenţe soldate cu cinci morţi în rândul insurgenţilor şi al poliţiştilor.

Statele Unite nu vor avea un nou preşedinte până la 20 ianuarie 2025. În această zi, Ziua Învestirii, el va depune jurământul şi va intra în Casa Albă începându-şi oficial mandatul.

ALEGERI PENTRU CONGRES ŞI ALTE VOTURI

Toţi ochii sunt aţintiţi asupra cursei prezidenţiale. Dar acesta nu este singurul scrutin care va avea loc marţi, 5 noiembrie.

Alegătorii americani sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la o serie de alte probleme, începând cu alegerea membrilor Congresului – toate locurile din Camera Reprezentanţilor vor fi reînnoite, precum şi 33 dintre cele 100 de locuri din Senat. Aceste alegeri sunt deosebit de importante, deoarece componenţa Congresului ar putea facilita sau, dimpotrivă, împiedica politicile noului preşedinte.

În mai multe state, buletinul de vot are mai multe pagini, deoarece este posibil să se voteze în acelaşi timp pentru un secretar de stat, guvernator, procuror general sau judecător.

Mai multe state, cum ar fi Ohio şi Utah, de exemplu, trebuie să aleagă şi membrii Consiliului de Educaţie, care este responsabil de gestionarea şcolilor publice de la grădiniţă până la liceu.

Alte alegeri, mai specifice locului, se află pe acelaşi buletin de vot: directorii serviciilor de transport sau chiar şerifii.

Şi asta fără a pune la socoteală referendumurile locale sau propunerile legislative sau politicile locale. De exemplu, o serie de state vor vota cu privire la protejarea dreptului la avort sau cu privire la perioada de aşteptare înainte de avort.

Au participat patru republicani și doi alegători nedeclarați.

Orașul, situat de-a lungul graniței dintre SUA și Canada în vârful nordic al New Hampshire, și-a deschis și închis votul imediat după miezul nopții, într-o tradiție care datează din 1960.

Despre Kamala Harris

Vicepreședintele Kamala Harris este candidatul democrat la președinție. Fiica unor imigranți din India și Jamaica, Harris a crescut în Oakland și și-a petrecut o mare parte din cariera politică în Bay Area din California.

Ea a fost aleasă pentru prima dată ca procuror districtual din San Francisco în 2004, înainte de a ocupa mai târziu funcția de procuror general al Californiei. După aceea, Harris a fost aleasă în Senat.

Ea și-a anunțat propria candidatură pentru nominalizarea democrată la președinție după ce Biden a decis să se retragă și a susținut-o pe 21 iulie. Harris este prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care conduce biletul unui partid politic important.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, este colegul de candidatură al lui Harris. Înainte de a fi ales în Congres pentru a reprezenta Districtul 1 al Congresului în 2007, Walz a fost profesor de geografie la liceu și antrenor asistent de fotbal. De asemenea, a servit în Garda Națională a Armatei. Walz este guvernator al statului Minnesota din 2019.

Despre Donald Trump

Fostul președinte Donald Trump este candidatul republican la președinție.

Trump, născut în New York, a absolvit Universitatea din Pennsylvania cu o diplomă de licență în economie. Înainte de a-și lansa candidatura prezidențială de succes din 2016, Trump a fost dezvoltator imobiliar, om de afaceri și vedetă de televiziune ca gazdă a emisiunii „The Apprentice”.

Senatorul de Ohio JD Vance este colegul de candidatură al lui Trump. Născut în Middletown, Ohio, Vance a scris o carte de memorii, Hillbilly Elegy, despre educația sa și despre americanii albi din clasa muncitoare. De asemenea, a urmat Facultatea de Drept Yale, a lucrat ca capitalist de risc și a servit în Corpul de Pușcași Marini al SUA.

Vance a fost ales în Senat în 2023.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sărbătorile zilei din 5 noiembrie 2024 – Sf. Mc. Galaction şi Epistimia

FOTO Vremea o ia razna: grindina și zăpada au pus stăpânire pe deșert