LIVE TEXT – Război în Ucraina: Anul 2025 ar putea fi unul critic pentru Ucraina

 

Franța intenţionează să transfere în Ucraina între 12 şi 20 de avioane Mirage 2000-5F – potrivit Avions Legendaires. Livrările ar urma să înceapă în primul trimestru al anului 2025. Avioanele sunt acum în curs de modernizare, ceea ce ar trebui să le facă mai „universale”. Una dintre principalele modificări va fi capacitatea Mirage de a transporta și de a trage rachete de croazieră SCALP-EG, folosită deja de Forțele Armate ucrainene.content-image

Analiştii ucraineni din cadrul proiectului DeepState raportează că armata rusă a ocupat trei localităţi în apropierea orașului Mirnohrad, raionul Pokrovsk al regiunii estice Donețk. Este vorba despre Mikolaivka, Krasni Iar și Kruti Iar. Analiştii notează că „Mikolaivka este, de fapt, ultima aşezare înainte de Mirnohrad, astfel că, în curând, marele oraş va simţi presiune şi încercări de pătrundere spre periferia sudică”. Experții mai raportează că armata rusă a „împins” flancul stâng al grupului Kursk al Forțelor de Apărare ucrainene. Potrivit analiștilor, ruşii au retras recent o cantitate mare de echipamente și militari, iar acum încearcă să câștige un punct de sprijin în zona localităţilor Novoivanivka și Zeleni Şliah. „O situație tactică extrem de nesigură s-a format pentru unitățile adiacente mai la nord” – adaugă analiștii, într-un mesaj transmis joi seară.

content-image

Şeful Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, a raportat că, în noaptea de joi spre vineri, trupele ruse au atacat centrul regional cu rachete balistice, ucigând patru persoane, inclusiv un adolescent. De asemenea, alte 10 persoane au fost rănite în timpul bombardamentului. Potrivit lui Kiper, în urma atacului, o clădire cu două etaje în care locuiau și lucrau civili a fost distrusă. Salvatorii au reuşit să scoată patru persoane de sub dărâmături. Alte trei persoane au murit sub dărâmăturile clădirii lovite de armata rusă. Oficialul a precizat că au murit o femeie de 43 de ani, un tânăr de 22 de ani și o adolescentă de 16 ani. O altă femeie a murit la spital, din cauza rănilor suferite. 10 persoane au fost rănite, iar nouă dintre acestea au fost internate în spital. Patru dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

content-image

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit, joi, cu omologul său francez, Emmanuel Macron. După întâlnire, liderul ucrainean a subliniat că Ucraina nu ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului în schimbul unor garanții de securitate din partea Occidentului. „Nu acesta este subiectul discuțiilor noastre – niciun armistițiu. Nu am vrut să vorbim despre asta. Am văzut așa ceva în mass-media. Rusia lucrează din greu cu mass-media, cu aceste informații, așa că totul este clar” – a afirmat Volodimir Zelenski.

content-image

Președintele Volodimir Zelenski a prezentat premierului italian Giorgia Meloni planul de victorie al Ucrainei în timpul vizitei sale în Italia.

Cei doi lideri au avut o discuție productivă axată pe consolidarea poziției Ucrainei și promovarea relațiilor diplomatice strânse cu partenerii săi.

„Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru asistența de securitate oferită țării noastre – în primul rând, sisteme de apărare aeriană care salvează vieți în orașele și satele noastre”, a spus Zelensky prin Telegram.

El a mai menționat că au discutat despre pregătirea unui nou pachet de securitate.

content-image

Sursa: www.stiripesurse.ro

Război în Ucraina – Putin nu vrea să discute cu Olaf Scholz

Scrisoare deschisă a Bemol către Maia Sandu: Vă rugăm să preveniți o nouă ilegalitate