Loránt Vincze (UDMR): Europa, mai îngrijorată decât americanii după alegerea lui Donald Trump

Europarlamentarul Loránt Vincze a anunţat, duminică, la Târgu Mureş, că a făcut parte din delegaţia oficială a Comisiei pentru afaceri constituţionale (AFCO) a Parlamentului European la Washington, concluzia formulată în urma întrevederilor cu oficialii SUA fiind aceea că Europa este mai îngrijorată decât americanii după câştigarea alegerilor de către Donald Trump.

„(…)A fost interesant de văzut cum se aşează lucrurile în Statele Unite în această perioadă tranzitorie, în care practic se fac pregătirile intrării noi administraţii, precum şi mai multe aspecte legate de constituirea Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului. Şi a fost interesant de văzut care a fost efectul alegerii lui Donald Trump în SUA. Eu cred că în Europa noi ne facem mai multe griji. Cel puţin asta e ceea ce se vede în opinia publică, în declaraţiile majorităţii politicienilor, noi ne facem mai multe griji decât americanii”, a declarat, pentru AGERPRES, Loránt Vincze.

Europarlamentarul a arătat că americanii consideră doar că a fost un exerciţiu democratic în urma căruia Donald Trump a câştigat clar, atât la votul popular, cât şi la cel al electorilor.

„Ei ştiu că Donald Trump va avea un alt tip de preşedinţie în acest mandat. Este mult mai pregătit pentru noul mandat, ştie ce vrea să facă, se va orienta foarte mult pe politica internă, pe politica economică, pe taxe, pentru că până la urmă majoritatea cetăţenilor a decis gândindu-se la situaţia economică, în primul rând, şi nu pe considerente morale. În al doilea rând, migraţia ilegală, care de asemenea este o temă care se vede în Statele Unite. Rămâne de văzut în ce măsură va fi Trump în stare să ducă la îndeplinire acel plan de returnare a migranţilor ilegali. Să menţionăm totuşi că, faţă de Europa, în Statele Unite migranţii ilegali lucrează, contribuie şi plătesc taxe, spre deosebire de Europa, unde mulţi trăiesc din diferite ajutoare sociale”, a subliniat europarlamentarul.

O altă concluzie a AFCO este legată de poziţia lui Donald Trump din primul mandat, referitoare la creşterea contribuţiilor statelor membre la NATO.

„În ceea ce priveşte politica externă, iată că temerea mare din primul mandat al lui Trump, despre care se spunea că este antieuropean şi doreşte slăbirea NATO, nu s-a întâmplat. El a vorbit despre creşterea contribuţiei la NATO la cel puţin 2% din PIB în cazul fiecărui stat. Lumea a fost nemulţumită când a auzit acest lucru, dar după războiul de agresiune a Rusiei asupra Ucrainei, toată lumea a început să crească cheltuielile de apărare. Semn că da, asta e normalitatea, să fim pregătiţi să facem faţă unor situaţii grele. Eu cred va fi greu pentru el ca în 24 de ore după învestire să rezolve să se pună capăt războiului şi să fie pace. Dar cred că Trump este decis să facă paşi în acest sens”, a mai afirmat Vincze.

Europarlamentarul crede că Europa trebuie să aibă o relaţie foarte pragmatică cu Donald Trump şi cu SUA, atât economic, cât şi politic.

„Este cel mai isteţ, din punctul meu de vedere, să avem o relaţie foarte pragmatică cu Donald Trump şi cu Statele Unite, pentru că interesul Europei este să aibă o politică economică cât mai consistentă şi o influenţă cât mai mare pe plan internaţional. Fără un contact transatlantic, fără o relaţie transatlantică puternică, acest deziderat nu poate fi realizat. Deci ar trebui să punem la o parte ideile şi să vorbim de business. E ceea ce înţelege Donald Trump şi acest lucru e ceea ce urmăreşte el şi, în general, în politică”, a precizat Loránt Vincze.

Delegaţia AFCO, a arătat Loránt Vincze, a fost primită inclusiv la Casa Albă, unde s-a întâlnit cu membri ai echipei lui Donald Trump, cu reprezentanţii administraţiei care se ocupă de tranziţie, precum şi cu membri ai Congresului SUA. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Prezidenţiale2024/ AEP: Până la ora 19,00, au votat 49,01% dintre alegători

ALEGERI PREZIDENTIALE 2024 – AEP: Prezenţa la vot la ora 19.25, la nivel naţional, depăşise 50%/ La alegerile prezidenţiale din 2019, prezenţa finală la vot a fost 47,66%