Subvențiile vizate reprezentau aproximativ 40% din profiturile Tesla în 2024, an în care compania a raportat câștiguri nete de 7,1 miliarde de dolari. Din această sumă, 2,8 miliarde au provenit din „credite de reglementare”, o formă de sprijin financiar oferită companiilor care contribuie la reducerea emisiilor poluante. Doar în prima jumătate a anului, Tesla a obținut 595 de milioane de dolari din astfel de credite, în timp ce profitul net în aceeași perioadă a fost de doar 409 milioane.
Tesla a beneficiat și de credite fiscale federale în valoare de 7.500 de dolari pentru fiecare vehicul electric vândut în SUA. Cu peste 630.000 de unități livrate anul trecut, reducerile fiscale au totalizat aproximativ 4,7 miliarde de dolari.
Donald Trump a criticat dur sprijinul acordat lui Musk: „Fără subvenții, Elon probabil că ar trebui să închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud”, a scris președintele pe platforma sa Truth Social, adăugând că „Elon urăște faptul că mandatul pentru mașinile electrice se va încheia”.
Mai mulți analiști avertizează că eliminarea sprijinului de stat ar putea zdruncina serios stabilitatea financiară a Tesla. „Dacă toate aceste programe guvernamentale ar fi eliminate, Tesla ar începe să piardă bani și să rămână fără rezerve, iar valoarea acțiunilor s-ar prăbuși”, a spus Gordon Johnson, analist de investiții. Investitorul Ross Gerber consideră că „Elon joacă un joc foarte periculos”.
Impactul ar putea fi resimțit și în divizia de energie verde a companiei, care produce panouri solare și baterii. În 2024, această ramură a generat venituri de 10 miliarde de dolari, susținute în mare parte de credite fiscale ce acoperă până la 60% din costul unui sistem solar.