Loviturile aeriene israeliene au ucis 146 de palestinieni în Gaza în ultimele 24 de ore, spun autorităţile sanitare locale

Cel puţin 146 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în urma noilor atacuri aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza, potrivit autorităţilor sanitare locale, care au raportat şi sute de răniţi, transmite Reuters.

Situaţia coincide cu o intensificare a campaniei militare israeliene, pe fondul pregătirilor pentru o nouă ofensivă terestră.

Directorul Spitalului Indonezian din nordul Gazei, Marwan Al-Sultan, a descris situaţia ca fiind ”catastrofală”: ”De la miezul nopţii am primit 58 de martiri, în timp ce multe victime rămân sub dărâmături.”

În total, 459 de persoane au fost rănite în ultimele 24 de ore, iar armata israeliană a anunţat sâmbătă că desfăşoară lovituri masive şi mobilizează trupe în vederea obţinerii unui ”control operaţional” în anumite zone din Gaza.

Campania face parte din fazele iniţiale ale operaţiunii ”Gideon’s Wagons”, lansată oficial pentru a învinge Hamas şi a recupera ostaticii israelieni. Un oficial al apărării israeliene a declarat anterior că operaţiunea nu va începe înainte ca preşedintele american Donald Trump să încheie vizita sa în Orientul Mijlociu.

Sistemul sanitar din Gaza este aproape paralizat: spitalele au fost lovite în mod repetat în timpul celor 19 luni de război, iar stocurile medicale sunt pe cale de epuizare, în contextul blocadei intensificate de Israel din martie încoace.

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că o foamete severă este iminentă în Gaza, la 76 de zile după blocarea ajutoarelor umanitare. Şeful ONU pentru ajutor umanitar, Tom Fletcher, a cerut în această săptămână Consiliului de Securitate să acţioneze pentru ”a preveni un genocid”.

Trump a recunoscut vineri criza alimentară acută din Gaza şi necesitatea urgentă a reluării livrărilor de ajutoare, dar nu a obţinut progrese concrete în direcţia unui nou acord de încetare a focului, în timpul turneului său în regiune.

O fundaţie sprijinită de SUA intenţionează să înceapă livrarea ajutoarelor până la sfârşitul lunii mai, prin firme private americane de securitate şi logistică. Însă ONU a refuzat să colaboreze cu aceasta, considerând că nu este neutră, imparţială sau independentă.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat pe 5 mai că Israelul pregăteşte o ofensivă extinsă împotriva Hamas, cu posibilitatea preluării controlului asupra întregii Fâşii Gaza şi a gestionării fluxului de ajutoare umanitare.

Vineri, armata israeliană a ordonat evacuarea populaţiei spre sud, după bombardamente intense asupra oraşului Beit Lahia şi a taberei de refugiaţi Jabalia. Cu toate acestea, martori au relatat că tancurile avansează şi spre oraşul Khan Younis din sud.

Israelul îşi justifică campania prin obiectivul de a distruge capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas, care pe 7 octombrie 2023 a lansat un atac mortal în sudul Israelului, soldat cu aproximativ 1.200 de morţi şi 250 de ostatici.

Potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, peste 53.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului, iar aproape întreaga populaţie de 2 milioane de oameni a fost strămutată.

Într-un raport citat vineri de NBC News, cinci surse au declarat că administraţia Trump lucrează la un plan de relocare permanentă a până la un milion de palestinieni din Gaza în Libia, un plan respins categoric de palestinieni, inclusiv de Hamas şi de autoritatea condusă de preşedintele Mahmoud Abbas.

 

Friedrich Merz face prima vizită oficială la Roma în calitate de cancelar al Germaniei. Se întâlnește cu Giorgia Meloni

Tenis de masă: Încă trei victorii pentru sportivii români la Campionatul Mondial Individual de la Doha